LET'S GO TOP 10

Najpopularnija svjetska ljetna odredišta

25.06.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Jedan od najpoznatijih svjetskih turističkih vodiča Let's Go sastavio je popis deset najpopularnijih odredišta za ovo ljeto. Lista obuhvaća sve - od destinacija namijenjenih onima koji ne žele potrošiti previše, do mjesta za bogate ili mlade koji ljetne praznike planiraju iskoristiti za učenje u inozemstvu

Iako Let's Go u ovogodišnji popis nije uvrstio mjesta na našoj obali, listu popularnih hrvatskih ljetnih destinacija objavit ćemo uskoro. Dotad pogledajte koja su strana odredišta hit ljeta 2010.

1. Maroko

Maroko je poznat i po drevnim kraljevskim gradovima, bogatim dolinama i najvećim planinama na sjeveru Afrike

Ovu egzotičnu sjevernoafričku zemlju od Europe dijeli Gibraltarski prolaz i svega nekoliko kilometara, ali riječ je o potpuno drugom svijetu. Uz prepoznatljive motive pustinjskih dina Maroko je poznat i po drevnim kraljevskim gradovima, bogatim dolinama i najvećim planinama na sjeveru Afrike. Osim što spaja afričku, europsku i arapsku kulturnu tradiciju, destinacijom broj jedan proglašen je i zbog relativno niskih cijena te lake dostupnosti iz Europe.

2. Budimpešta

Glavni grad Mađarske često opisuju kao novu europsku prijestolnicu coola. Budimpešta je postala grad u kojem se stalno nešto događa pa bez obzira koliko se vremena u njemu spremate provesti, pripremite se na mnoštvo umjetničkih, filmskih i glazbenih zbivanja. Iako privlači rijeke ljudi, još uvijek se može naći povoljan smještaj u zgodnim kvartovima za koje obični turisti nikada nisu čuli. Svima koji dolaze izdaleka Budimpešta je i dobra baza za istraživanje ostalih zemalja srednje i istočne Europe.

3. Istanbul

Istanbul nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Grad koji je jednako poznat po svojim kupkama i raznim vjerskim objektima teško bi izbjegao sličan popis čak i da nije jedan od najdinamičnijih gradova u cijeloj Europi i Aziji. Bez obzira zovete li ga Bizant, Konstantinopol ili Istanbul, ovaj grad na spoju kontinenata ima dovoljno osobnosti da vam obuzme misli sljedećih nekoliko godina. Prožet poviješću, različitim kulturnim atrakcijama i vrhunskom zabavom, neće vas ostaviti ravnodušnim ili nesretnim.

4. Barcelona i Madrid

Iako je riječ o dva najveća španjolska rivala, jedan je gotovo nemoguće spomenuti, a da se pritom zanemari drugi. To bi bilo kao da birate između Real Madrida i FC Barcelone. Iako su izrazito različiti, oba grada imaju i mnoštvo sličnosti – više su nego gostoljubivi, klubovi im rade cijelu noć, tapasi su im super i sigurno vas neće razočarati. Razlog više da se uputite prema njima su i povoljne avio-karte za samo 362 kune od Zagreba do Barcelone iz koje se lako i povoljno može doći do Madrida.

5. Kostarika i Nikaragva
Stabilna politička situacija i vrhunska turistička infrastruktura od Kostarike su učinili putnički hot-spot još kasnih sedamdesetih. Riječ je o zemlji koja privlači sve, od imućnih ljubitelja srednjoameričkog luksuza i prirode do srednjovječnih obožavatelja kanabisa. Ipak, jeftinija i manje opterećena turistima je Nikaragva, posebno otkada su politički problemi postali dio povijesti. Kao i u južnijoj Kostarici, možete birati želite li se brčkati u Karipskom moru na istočnoj ili Tihom oceanu na zapadnoj obali.

6. Tajland

Nikaragva je nekoć bila sinonim za nemirnu i opasnu zemlju, a danas je atraktivna turistička destinacija

Nebitno smjestite li se na malom južnom otoku, udaljenom sjevernom selu ili u napućenoj okolici Bangkoka, ne možete pogriješiti uputite li se u 'zemlju smiješka', kako od milja zovu Tajland. Uz malo vodstvo jednostavno je pronaći siguran, jeftin i udoban smještaj u kojem ćete se odmoriti nakon cjelodnevnog jahanja na slonovima ili razgledavanja mističnih svetišta. Let je, doduše, nešto skuplji, ali povoljne cijene hrane i smještaja Tajland pretvaraju u putnički raj.

7. Pariz
Bez obzira je li vaša strast neumjerenost, proždrljivost, ovisnost o seksu ili baletu, možete biti sigurni da je u Parizu poznata i prije vas. Grad Svjetlosti koji će zadovoljiti sve vaše požude, iako još uvijek skup, nešto je pristupačniji otkada je globalna kriza nagrizla euro. Točnije, ove je godine malo pristupačniji nego prošle, ali će vam za dobar provod u Parizu i dalje trebati velika količina novca.

8. Buenos Aires

Pubovi su nezaobilazna turistička atrakcija u Dublinu

Činjenica da je glavni grad Argentine u posljednje vrijeme postao jedno od najpopularnijih mjesta za studiranje izvan matične zemlje pojašnjava zašto se iz godine u godinu tamo slijeva sve više mladih ljudi iz cijelog svijeta. Ne treba zaboraviti ni lokalce koji su navikli na roštiljanje odrezaka u ponoć i bogat noćni život do ranih jutarnjih sati. Buenos Aires više nije samo grad tanga i opere – argentinska prijestolnica je ponovno procvala kao prava metropola europskog tipa s južnoameričkim cijenama.

9. Dublin
Središte tzv. keltskog tigra doživjelo je svoj procvat u posljednjih desetak godina. Nedavnim usporavanjem gospodarskog rasta i slabljenjem eura Dublin je postao mnogo pristupačniji običnim gostima nego ranije. Unatoč svojoj kozmopolitskoj reputaciji grad je i dalje zadržao štih ugodnog susjedstva s jakom kazališnom i umjetničkom scenom te neizbježnim pubovima. Odlično mjesto za mladenački provod uz obilje Guinnessa.

10. Nacionalni parkovi
Iako za razliku od viših mjesta na ljestvici ne nudi konkretno odredište, Let's Go predlaže posjet nacionalnim parkovima kao savršenu ljetnu alternativu obilasku gradova ili morske obale. Bez obzira za koji se odlučili, nacionalni su parkovi relativno jeftin provod, neupitne ljepote, s mnoštvom dodatnih mogućnosti. Željnima dodatne uštede umjesto hotela preporučuje se boravak u kampu.