FOTKA DANA

Najinteligentnije ptice - gavrani

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 19.03.2010 09:24
  • Objavljeno 19.03.2010 u 07:24
gavrani ptice

gavrani ptice

Izvor: tportal.hr / Autor: N.LJ.J.

Gavrani (lat. Corvus) su rod velikih ptica. Svi su ili potpuno crni ili uglavnom crni s bijelim ili sivim mrljama

Prema rezultatima znanstvenih istraživanja, gavrani su najinteligentnije ptice. Tako, naprimjer, u eksperimentima pokazuju sposobnost planiranja kompleksnih radnji. Kod skrivanja hrane pokazuju vrlo veliku sposobnost pamćenja, ali i sposobnost staviti se u kožu drugog. Čini se da gavran točno zna da je samo ono skrovište hrane sigurno ako ga prilikom skrivanja hrane nije nitko vidio.

Pored toga, imaju iznenađujuću sposobnost učenja (npr. izradu alata, korištenje gradskog prometa za lomljenje ljuske orašastog voća itd.). Opažen je i snimljen gavran kako u prometnoj gužvi čeka na semaforu da automobili krenu da bi bacio orah, a zatim, kad se upali zeleno svjetlo za pješake, sletio je na cestu i kupio jestive dijelove oraha. Nedugo nakon što je opaženo to ponašanje, utvrđeno je da se u području od nekoliko kilometara od tog mjesta i drugi gavrani koriste istom metodom otvaranja oraha.

To je protumačeno kao dokaz nevjerojatne sposobnosti učenja ovih ptica. Gavrani se često mogu vidjeti i kako prate vukove ili druge grabežljivce da bi im svojom zastrašujućom drskošću u skupinama oteli lovinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi