TOP LJESTVICA

Najfascinantniji nacionalni parkovi na svijetu

11.11.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Priroda je najljepša ako se razvija bez ljudskih manipulacija i kontrole, a jedini nekontrolirani ekosustavi danas se mogu pronaći u nacionalnim parkovima

Svi nacionalni parkovi su prekrasni i posebni, a sastavljanje liste najfascinantnijih izuzetno je težak zadatak. Ključni kriterij pri odabiru njihova je raznolikost.

Na popisu 100 najljepših nacionalnih parkova svijeta koji je sastavio TimelessEarth.net našla su se i tri hrvatska: Plitvička jezera, čiju je ljepotu i vrijednost prepoznao UNESCO još 1979. uvrstivši ih na popis zaštićene svjetske baštine, otočje Brijuni i otok Mljet. Osim navedenih, Hrvatska svoje prirodne ljepote čuva u još pet nacionalnih parkova: Kornati, Krka, Risnjak, Paklenica i Sjeverni Velebit.

Na današnji dan (11. studenog) obilježava se 50. obljetnica Nacionalnog parka Mljet. U doba osnutka Mljet je bio prvo zaštićeno otočno područje u Europi. Zauzima dio na sjeverozapadu otoka koji je zbog svojih prirodnih ljepota, bogatstva flore i faune te prirodnih fenomena proglašen nacionalnim parkom 1960. i prvi je institucionalizirani pokušaj zaštite izvornog ekosustava u Jadranu. Najveća posebnost  tog parka su jezera čija čarolija privlači razne stručnjake i prirodoslovce, ali i mnoštvo posjetitelja koji odlaze očarani ljepotama otoka. S vrha puca predivan panoramski pogled na brojne razasute otočiće, hridi i brda iza kojih se kriju polja i stara kamena naselja. Vanjska je obala strma i puna urušenih pećina.

Na njemu žive razne životinje koje spadaju u zaštićene vrste, ali nema zmija otrovnica zbog mungosa, dok je najveća dnevna grabežljivica orao zmijar.

Na našoj listi najljepših svjetskih nacionalnih parkova našli su se najraznolikiji primjerci prirodnih atrakcija, od južnoameričkih Anda i sjevernoameričke Doline smrti, preko novozelandskih fjordova i švicarskih Alpi, do sečuanskih staništa velike pande.

Nacionalni park Kruger - Južnoafrička Republika

Afrička idila u nacionalnom parku Kruger

Ne postoji doslovno ništa s čime bi se mogle usporediti raskoš i čar afričke divljine koju čuva nacionalni park Kruger. Svojom veličinom, neukroćenim krajolikom, biljnim i životinjskim svijetom, Kruger je nedvojbeno mjesto za najbolji safari. To je izlet iz snova koji će vam omogućiti da vidite velike sisavce, mnogo ptica te velike lovce i njihov plijen. 
 
Povijesno svetište Machu Picchu – Peru

Kad pomislite na tipični nacionalni park, vjerojatno vam neće pasti na pamet ova atrakcija, ali raznolikost nigdje ne dolazi bolje do izražaja nego u čarobnom Machu Picchuu. Oni koji su tamo bili tvrde da je, bez obzira koliko puta posjetite drevna mjesta u gustom zelenom sklopu, putovanje stazom Inka uvijek obavijeno mističnom aurom i uzbuđenjem. Tu se južnoameričke Ande prikazuju u svom najboljem izdanju.
 
Nacionalni park Sagarmatha - Nepal

Smješten u veličanstvenom ambijentu moćnih Himalaja, nacionalni park Sagarmatha, koji je dobio ime po nepalskom nazivu za Mount Everest, ima čak tri od deset najviših vrhova svijeta, uključujući Mount Everest. Glečeri, živopisne doline, nepristupačni snježni tereni i očaravajuća planinska flora i fauna čine taj UNESCO-v spomenik svjetske kulturne baštine doista nezaobilaznim odredištem.
 
Nacionalni park Fiordland - Novi Zeland

Ako volite vožnje brodom kroz prekrasne fjordove, to je mjesto koje morate posjetiti. Milford Sound kao glavna atrakcija i 14 drugih fjordova čine novozelandski Fiordland jednom od najromantičnijih destinacija.

 

Jezero Adelaide u nacionalnom parku Fiordland
Nacionalni park Galapagos - Ekvador

Galapagos je raj za biljni i životinjski svijet egzotičnih stvorenja koje nećete naći nigdje drugdje na planetu. Kao takav je zanimljiv mnogim posjetiteljima - od običnih turista do ekologa. Taj arhipelag vulkanskih otoka pravi je promotor odgovornog ekoturizma, tako da je svim putnicima namjernicima zajamčeno uživanje u morskom plavetnilu i zadivljujućem krajoliku.

Nacionalni park Tikal - Gvatemala

Ako je Machu Picchu mjesto gdje ćete naučiti sve o baštini drevnih Inka, onda je Tikal pravo odredište za istraživanje povijesti Maja u Južnoj Americi. Okovan džunglom, nacionalni park Tikal u Gvatemali spomenik je svjetske kulturne baštine unutar kojega se nalaze spektakularni ostaci naselja Maja izgrađenih od 250. do 900. godine prije Krista. Uz visoke hramove, veličanstvenu arhitekturu i neukroćenu divljinu, posjet tom parku može biti jedna od najvećih avantura.

Slikovita regija Žuti zmaj -  Kina

Ovaj nacionalni park je smješten u sedimentnim stijenama od kalcij-karbonata koje stvaraju iluziju zlatnog zmaja. 'Žuti zmaj' je dom slatke i umiljate divovske pande – najprepoznatljivijeg lica Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF). Nevjerojatan je to ekosustav koji odiše orijentalnim stilom sa snijegom prekrivenim vrhovima, vodopadima, klancima, šumama i vrućim vrelima uz rijetke te s rijetkim i ugroženim vrstama kao što su divovske pande i sečuanski zlatni majmun prćastog nosa. Ukratko, to je fantastično mjesto za fotografe.
 
Nacionalni park Kakadu - Australija

Fascinantni prizori iz australskog parka Kakadua

Nacionalni park Kakadu nalazi se u gornjem dijelu Sjevernog teritorija u Australiji. Tipična je to australska divljina i jedna među nekoliko odabranih atrakcija koje su postale svjetska kulturna baština zbog svojih prirodnih i kulturnih vrijednosti. Park se prostire na površini od preko 3,2 milijuna hektara. Njime je obuhvaćen i teritorij nekoliko grupa starosjedilaca, a ujedno je  dom fantastičnog južnog riječnog aligatora. Stambeni kameni platoi i strmine, monsunske prašume, poplavljene ravnice i jezerca, plimni rukavci i plaže.. sve su to prizori iz Kakadua.

Nacionalni park Iguazu – Argentina

Izvanredan primjerak zaštićene svjetske kulturne baštine čuva jedan od najspektakularnijih prirodnih krajobraza Argentine i Brazila. U nacionalnom parku Iguazu raste najraznolikija fauna u Južnoj Americi, a čarobni slapovi u srcu suptropske šume oduzimaju dah. Široki su 1.500 metara, a padaju sa 70 metara visine preko 275 kaskada. 
 
Švicarski nacionalni park - Švicarska

Pustinjske dine u Dolini smrti

Švicarski nacionalni park utemeljen je 1914, a u njemu žive različite divlje životinje, uključujući losove, divokoze i kozoroge na kopnu, a zlatne orlove i bradate lešinare u zraku. Doline i rijeke te snijegom odjeveni vrhovi ostavljaju dojam apsolutnog prirodnog savršenstva.
 
Nacionalni park Dolina smrti - SAD

Dolina smrti u Kaliforniji pustinjsko je čudo s tri rekorda: to je najtoplije, najsuše i najniže mjesto u Sjevernoj Americi. Nazivi mjesta u Dolini smrti su vrlo zloslutni: Mrtvačev prolaz, Kanjon suhih kostiju te Pogrebne planine. Tamo sunce doslovno prži, a može proći i cijela godina da ne padne ni kap kiše. Unatoč svom turobnom imenu, Dolina smrti nije bez života - biljnog, životinjskog i ljudskog - ali su oni prilagođeni surovim uvjetima. Ona je dom indijanskim plemenima, životinjama i biljnim vrstama kojih ima preko tisuću, od čega su 23 endemične vrste koje ne rastu nigdje drugdje na svijetu. Nestvarni, nadnaravni izgled Dolini smrti daje i njen spektakularni sag od divljeg cvijeća. Među njime dominira pustinjski zlatni suncokret, a fenomen tog područja je i kamenje koje klizi.