put pod noge

Napunite mobitel i pravac na godišnji! Uz ove aplikacije ljeto neće biti isto

25.07.2018 u 06:50

Bionic
Reading

Otkada su se pojavili pametni telefoni, mukotrpna planiranja ljetovanja i neočekivane situacije koje nam mogu pokvariti cijeli odmor puno je lakše izbjeći, a uz velik broj aplikacija, možemo si osigurati onakav odmor kakav uistinu želimo. Izdvojili smo najbolje aplikacije za Android koje će vam upravo to omogućiti

Super odmor bez super pametnog telefona danas je teško zamisliti. Niz aplikacija koje su nam na raspoloaganju omoguću nam da imamo točno onoliko spontan ili organiziran odmor koliko želimo, uz minimalno smetnji.

S pametnim telefonima opremljenima najnovijim operativnim sustavom Android One, poput Nokie 6.1, koji koriste najnoviju tehnologiju Googleove umjetne inteligencije i optimiziranu nadogradnju, sve će aplikacije raditi savršeno.

One koje trebate imati ovo ljeto su:

TripIt

Jedino dobro isplanirano putovanje može biti putovanje na kojem se veselimo spontanim događajima. Triplt je vrlo popularna aplikacija među ljubiteljima putovanja jer im omogućuje da drže sve informacije o svom putovanju na jednom mjestu.

Hotelske rezervacije, mail s putničkom kartom, potvrde uplata za jednodnevni izlet… aplikacija ih sve skuplja na jednom mjestu, spaja se s Gmailom kada stigne poruka odabranih pošiljatelja, ima mogućnost izrade lista aktivnosti i sinkronizacije kalendara te još niz opcija koje pomažu u planiranju puta.

PicsArt

Mogućnosti fotografiranja na pametnim telefonima sve su veće i zanimljivije, poput dvosmjerne Dual-Sight kamere s odličnim Zeissovim objektivima na Nokiji 6.1, s kojom možete 'okinuti' i sebe i subjekt fotografije. Kako bi fotografije koje snimite uistinu bile savršene, potrebno ih je uvijek malo doraditi u programima za obradu slika.

Pametni telefoni već imaju osnovne mogućnosti obrade fotografija, ali s PicsArtom se otvara gomila mogućnosti koja će ljetne fotografije istaknuti putem vašeg osobnog dodira.

Instagram

Instagram, naravno. Iako pametni telefoni poput Nokije 6.1 imaju neograničenu pohranu fotografija u oblaku zahvaljujući usluzi Google Photos, one najbolje želimo da vidi što veći broj ljudi. Najbolje mjesto za to, jednom kada smo ih obradili, još je uvijek najpopularnija mreža za dijeljenje istih.

Kako je aplikacija nedavno uvela mogućnost videa, sjećanja možete podijeliti i tako. S mobitelima poput Nokije 6.1 to možete napraviti i u 4k rezoluciji, a zahvaljujući opciji Dual-Sight, koja podržava i prijenose uživo, moći ćete prenijeti i super stvari koje ste otkrili i vaše 'insta' reakcije na njih.

Adobe Premiere Clip

Ako ste, kao naš avanturist Hrvoje Jurić koji se upravo priprema za put oko svijeta biciklom, više skloniji bilježenju sjećanja videom, dobra aplikacija za brzo i jednostavno montiranje super snimaka koje odmah možete dijeliti po društvenim mrežama je obvezno na listi.

Adobe Premiere Clip pojednostavljena je i besplatna verzija jednog od najpopularnijih programa za montažu i omogućuje vam da bez puno znanja 'skrpate' i opremite efektima odlične videe vašeg ljetovanja.

A ako imate Nokia 6.1 poput Hrvoja, i kod videa ćete moći koristiti Dual-Sight tehnologiju kojom istovremeno možete snimati akciju ispred i vašu reakciju 'iza' kamere.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvoje Jurić

Komoot

Za one željne avantura na godišnjem odmoru, ali koji ipak vole malo planirati unaprijed. Komoot je aplikacija koja daje najbolje rute za planinarenje, bicikliranje, treking, trčanje i ostale aktivnosti u prirodi, s naznakama težine puta, nadmorskim visinama, vrstama terena i ostalim važnim informacijama za one koji vole otkrivati nove putove.

QSun

Nisu svi avanturistički tipovi. Nekima je savršen godišnji onaj tijekom kojeg provedu dva tjedna sunčajući se na plaži uz povremeni skok osvježenja u more i nužni sladoled u lokalnom kafiću.

Koliko god je upijanje sunca izrazito korisno u ograničenim količinama, UV zračenje može predstavljati stvarnu opasnost za naše zdravlje. QSun daje ažurirane informacije o razini UV zračenja na određenoj lokaciji, savjete koliko se treba sunčati ovisno o tipu kože, načinima zaštite i brige o koži.

Obvezan app za sve koji misle provoditi puno vremena na suncu.

SkyView

Ugodno smješteni u ležaljku na nekoj ljetnoj terasi ili na ručniku na plaži, često znamo pogledati prema zvjezdanom nebu koje se u manjim priobalnim mjestima bez svjetlosnog zagađenja fenomenalno vidi.

SkyView, kao što joj ime govori, daje nam informacije u koje zvijezde, sazviježđa, planete, satelite, pa i svemirske postaje u tom trenutku gledamo na noćnom nebu. Noćno nebo može biti izrazito zanimljivo, pa i romantično bilo kada, ne samo tijekom suza svetog Lovre.

Mixology

S preko 8000 koktela i alkoholnih miksova u bazi podataka, Mixology ima recept za svačiji ukus. Ako želite provesti večer ispijajući nove koktele na plaži, uz ovu aplikaciju se ne morate naguravati u jednom od pomodnih koktel barova diljem obale, već možete napraviti ludu večer za ekipu i za puno manje novca, a najbolja stvar je što aplikacija traži najbliže lokacije sa sastojcima potrebnim za vaš najdraži koktel.

Google Assistant

S algoritmima za duboko učenje, Google Assistant primjenjuje umjetnu inteligenciju kako bi bio upravo ono što mu ime govori, Vaš osobni asistent. Integriran u sve nove Nokia uređaje koji dolaze s Android One operativnim sustavom, Google Assistant pomaže upravljati svakodnevnim aktivnostima i planirati dan, predlagati najbolje lokacije za planirane aktivnosti, upravljati zabavom na uređaju i multimedijom koju sami stvarate.

Uskoro će moći, kako je nedavno Google demonstrirao, i odrađivati telefonske pozive i dogovarati sastanke umjesto korisnika pametnih telefona. Do tada će samo imati sve informacije potrebne za savršen odmor na dohvat ruke. Niti to nije loše, zar ne?

Deezer

Spotify, nažalost, još uvijek nije dostupan u Hrvatskoj. Da jest, preporučili bismo njega. No Deezer ga prati u stopu po izboru glazbe i lakoći pristupa. Ako koristite besplatnu verziju, aplikacija će sama raditi miksove na temelju odabranih glazbenika, no taj izbor ne smeta jer proizlazi iz našega.

Ljeto bez glazbe je kao odmor Čehinje u Dalmaciji bez lokalnih galebova – nije uzbudljivo.

Cultural places

Za one koji traže malo više od lokacija u kojima se odmaraju tu je Cultural places. Aplikacija pokazuje sve lokalne kulturne mogućnosti i nudi virtualne vodiče kroz iste uz tekst, audiosnimke, fotografije i video.

Savršeno za svakoga tko se voli kulturno uzdizati. Jedini je problem što aplikacija izvan Šibenika ne nudi puno izbora u središnjoj Dalmaciji, no ako ljetujete bilo gdje drugdje, imat ćete odličnog vodiča uz vas.

TripAdvisor

TripAdvisor je neizbježna aplikacija za svakoga tko ne želi imati neugodna iznenađenja na svom putovanju. Uz ogromnu bazu korisničkih preporuka, ocjena, savjeta i komentara, točno možete znati što vas očekuje odlaskom u neki restoran, klub, na plažu.

Preko njega se mogu otkriti jeftini a dobri apartmani, rezervirati hoteli, otkriti lokalne popuste i još gomilu drugih korisnih informacija koje će vam zapravo omogućiti odmor tijekom godišnjeg odmora.

Kako bi sve aplikacije mogle raditi kako spada, bile ažurirane, sigurne i davale točne informacije, potrebno je imati dobar pametni telefon sa sobom.

Nova Nokia 6.1 s mobilnom platformom Snapdragon 630 i 3 GB radne memorije, konkurirajući velikom broju modernih prijenosnih računala, omogućuje superbrzo učitavanje aplikacija i besprijekoran rad istih.

Zahvaljujući novom operativnom sustavu Android One na Nokiji 6.1, upravljanje i korištenje aplikacija je lakše i sigurnije nego ikada, a nenametljivim redovnim softverskim nadogradnjama uvijek ćete biti u toku s najnovijim sigurnosnim i funkcionalnim značajkama aplikacija koje čine život boljim.

Veća kontrola nad aplikacijama isto tako osigurava da nove Nokie 6.1 neće imati omraženi bloatware, nepotrebne programe i aplikacije koje korisnik nije instalirao, a usporavaju rad telefona, troše bateriju i znaju biti opasne.

Dodatna prednost Nokia 6.1 pametnog telefona je da, za razliku od ostalih mobitela svoje klase, dolazi s metalnim kućištem što ga čini izrazito čvrstim telefonom koji može izdržati sve uvjete kvalitetnih odmora, od ruba plaže pa do vrha planine.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s HT-om te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.