NE IGNORIRAJTE IH

Na koje sve načine madrac može narušiti vaše zdravlje?

11.02.2014 u 09:39

Bionic
Reading

Prosječno, ljudi provedu i do trećine života spavajući, no unatoč tome činjenica je da mnogi ne spavaju u potpuno zdravim i pravilnim uvjetima. Ako se ujutro, bez obzira na sate provedene spavajući, budite umorni i iscrpljeni, vjerojatno je problem u vašem madracu koji može uzrokovati i probleme s dišnim sustavom. Stoga dobro proučite ovih pet znakova koji jasno ukazuju na to da je krajnje vrijeme za kupnju novoga

Kupnja novog madraca može smanjiti stres

Studija iz 2009. godine, u kojoj je sudjelovalo 59 muškaraca i žena, pokazala je kako promjena madraca uvelike može utjecati na razine stresa. Naime tijekom istraživanja ispitanici su 28 noći spavali na svojim madracima, a nakon toga isti broj noći na novim, srednje čvrstim madracima. Nakon toga ispitanici su zamoljeni da procijene razine stresa bazirane na čimbenicima kao što su brige, misli, nervoza, razdražljivost, glavobolja, drhtanje i još mnogo toga. Spavanje na novim madracima, prema rezultatima, rezultiralo je značajnim smanjenjem razina stresa, vjerojatno zbog povećanja kvalitete sna i smanjenjem boli povezanih s lošim, starijim madracem, piše Huffington Post

Možda ste alergični na svoj madrac

Madrac bespogovorno skuplja prašinu i grinje. Ta mikroskopska stvorenja hrane se mrtvim stanicama kože koje prirodno otpadaju s ljudskoga tijela i, naravno, skupljaju se na madracu. Stari, prašnjavi i istrošeni madraci prepuni grinja posebno mogu biti problematični za one s astmom i problemima dišnog sustava. Vrlo je važno redovito mijenjati posteljinu, a pomoći može i antialergijska štep deka te poplun, a sam madrac redovito usisajte.

Je li madrac tvrd ili mekan, vrlo je subjektivan doživljaj

Nema standardnih definicija što neki madrac čini mekanim, a što tvrdim. Osobi s više od 100 kilograma jedan madrac će biti mekan, no isti taj madrac će osobi od pedesetak kilograma biti tvrd. Bez obzira što piše na deklaraciji madraca, kako biste bili sigurni zadovoljava li on vaše potrebe, važno je provesti neko vrijeme na njemu u horizontalnom položaju. Također, postoji malo dokaza za to je li bolji čvrsti ili meki madrac, sve zapravo ovisi o individualnom ukusu i udobnosti. Stoga se nemojte libiti prilikom kupnje baš svaki i isprobati.

Bacanje i okretanje u snu može biti jasan znak da je vrijeme za kupnju novog madraca

Ulegnuta sredina madraca ili opruga koja vas ubada u leđa očiti su znakovi kako je vrijeme za kupnju novog. No nisu to jedini razlozi da krenete u kupnju. Naime ako osjećate da više ne spavate tako kvalitetno i dobro kao prije, razmislite o promjeni koja će vam poboljšati kvalitetu sna, ali u konačnici i kvalitetu života.

Upamtite: Krevet vam ne može poslužiti kao ured

Stručnjaci se slažu kako bi spavaća soba, a samim time i krevet trebali biti rezervirani za spavanje i seks. Ako ležeći u krevetu surfate, provjeravate e-poštu i društvene mreže, velike su šanse da ćete teško zaspati, a san će vam i ometati plava svjetlost koju emitira ekran. Stoga upamtite - radni stol je za rad, a krevet samo za spavanje i, naravno, seks.