HRANA I PRIRODA

Na koje se gastro izlete ove jeseni morate uputiti

12.10.2012 u 10:22

Bionic
Reading

Rana jesen savršena je za izlete u prirodi. Šetnje šumama i planinama mogu se upotpuniti sakupljanjem gljiva ili kestenja, a u gotovo svim hrvatskim regijama organiziraju se i manifestacije u čast jesenskih darova prirode. U kestenima se može uživati gotovo svugdje. Splićani ih skupljaju i peku na Marjanu, Zagrepčani po Medvednici ili Prigorju, Slavonci po svojim šumama, dok se kestenoljupci s Kvarnera tradicionalno okupljaju u Lovranu

Po tartufe u Motovunsku šumu

Tartufi su skupocjena delicija

Ako ste ljubitelj tartufa, svoju strast ćete moći zadovoljiti jedino u Istri. 'Rudnik' te rijetke i cijenjene gljive nalazi se u Motovunskoj šumi, gdje siva glinena istarska zemlja, blaga klima bez velikih temperaturnih razlika i biljke s kojima žive u simbiozi pružaju idealno stanište tartufima.

Zona tartufa proteže se kroz općine Oprtalj i Motovun, a Buzet je prije više od 10 godina i službeno proglašen gradom tartufa. Svake godine u tom se gradu u velikoj tavi priprema fritada od dvije tisuće jaja i čak deset kilograma tartufa, čime se otvara sezona 'lova' na tu gljivu u Istri.

Najkvalitetniji bijeli tartuf dozrijeva od rujna do prosinca, a znalci tvrde da je najbolji u listopadu i studenome. Procjenjuje se da se u Motovunskoj šumi u sezoni te gljive kojoj pripisuju afrodizijačka svojstava prosječno 'okrene' oko 50 milijuna kuna. Ipak, za ulazak u šumu nije potrebna nikakva dozvola pa se u potragu za tartufima mogu uključiti svi zainteresirani. Pored najcjenjenijeg bijelog, u Istri možete pronaći i različite vrste crnog tartufa. Na njih otpada tek desetak posto.

Nakon prvih kiša mnogo jednostavnije mogu se pronaći i različite vrste drugih gljiva, koje početkom jeseni, osim u Istri, preplave šume u gotovo cijeloj Hrvatskoj, pa čak i na nekim otocima.

Kestenijade

Kesteni ili maruni - prava su poslastica u gotovo svim dijelovima Hrvatske

Slično je i s kestenima, koji su pravi mamac brojnim ljubiteljima prirode. Nekima mogu poslužiti i kao izgovor, jer sezonu kestena obilježava niz fešta u mnogim mjestima. Najpoznatija i najveća je u Lovranu gdje se slavi posebna vrsta zvana maruni.

Lovranska Marunda, koju je britanski časopis Guardian uvrstio među najbolje jesenske gastro festivale u Europi, počinje ovog vikenda, a sljedećih se tjedana nastavlja u mjesta iznad Lovrana, Lignju i Dobreću. Na Marunadi se uz pečeni marun nudi i medica (domaća rakija na bazi meda) te mlado vino.

U kavanama i slastičarnicama od kestena se spravljaju kolači i torte, a u konobama i restoranima tradicionalna i moderna jela na bazi maruna. Ako lovranske marune želite ponijeti doma, tražite sortu koja se zove dubenac, jer se može koristiti sve do Božića bez bojazni od crva.

Sportski dio Marunade sastoji se od sportova koji populariziraju Park prirode Učku i njegove mogućnosti - trekking utrka Učka Mountain Trek, zatim planinarski pohod na Učku te mountain bike tura od Lovrana do Lovranske Drage, Lignja i Dobreća. U Lovranu se još održava i boćarski turnir, trening regata, natjecanje u sportskom ribolovu te susret oldtajmera.

Na kontinentu je posljednjih godina najpoznatija postala Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici, zbog koje je organiziran i poseban vlak koji vozi iz Zagreba preko Siska do Kostajnice i natrag. Ove je godine održana od 5. do 8. listopada.

Podravski planinari kestene beru na obroncima Kalnika. Nezahtjevno pješačenje i ugodno druženje osim planinara iz Zagreba, Varaždina, Virovitice i Daruvara privuče i mnoge Slovence.

Zagrepčani se tradicionalno okupljaju na Sljemenskoj kestenijadi kod Planinarskog doma Hunjka, dok Splićani u kestenima guštaju na Marjanu.
Sezona kestenijada završava u Samoboru, gdje se, uoči Martinja, tada već malo stariji kesteni serviraju uz obilje mladog vina.

Bučijada

Bundevi u čast u Ivanić Gradu se 20. i 21. listopada organizira sajam na kojemu svoje buče, proizvode i prerađevine od te biljke kao i ostale eko-etno proizvode predstavljaju izlagači iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Srbije. Za tu priliku vozi i turističko-izletnički vlak 'Bučko express', a za posjetitelje su organizirani razni zabavni sadržaji - vožnja kočijom, ponijima, starim motorima, a tu su i eko-dvorište, igraonice i radionice s bučama za najmlađe, kazališne predstave te izložbe.

Za vrijeme Bučijade tamošnji restorani nude razna jela od buča. Izlozi i okućnice ukrašavaju se bučama, bira se najveća, najmanja i najoriginalnija buča, najljepše uređeni štand, najbolje slane i slatke bučnice, kao i ostala jela od buča. Na manifestaciji se nude različite vrste bučinog ulja, koje na ovom području predstavlja poseban začin, cijenjen poput maslinovog ulja u jadranskim regijama. U nekim restoranima bučino ulje se koristi čak i prilikom spravljanja slastica.