TKO KAŽE DA SU PLITKI?

Muškarcima je dovoljna milisekunda da odaberu djevojku

11.09.2010 u 09:17

Bionic
Reading

Muškarcima je dovoljan tek djelić sekunde da odluče privlači li ih neka žena ili ne. To ne znači da su plitki, nego su tako genetski programirani, tvrde znanstvenici

Nova istraživanja su pokazala da muškarci svoje partnerice procjenjuju na temelju privlačnosti lica, što njihovom instinktu za opstanak govori da su plodne.

Ženama je potrebno više vremena da definiraju svoje osjećaje jer moraju procijeniti hoće li njihov partner biti pouzdan i posvećen izdržavanju obitelji, što je pak dio njihovog programa u borbi za opstanak.

Time je potvrđena poznata opservacija britanskog političara i književnika Woodrowa Wyatta koji je rekao da se 'muškarci zaljubljuju kroz oči, a žene kroz uši'.

Profesor Mark van Vugt, dr. Johanna van Hooff i Helen Crawford sa Sveučilišta u Amsterdamu svoje su istraživanje predstavili u časopisu Social Cognitive and Affective Neuroscince.

Tijekom studije snimali su moždane aktivnosti 20 muškaraca i 20 žena. Dok su ispitanici obavljali određene zadatke prikazivane su im fotografije lica suprotnog spola, od vrlo privlačnih do ružnih. Muškarce su lijepa lica puno lakše omela u obavljanju zadataka nego žene.

'Muškarcima definitivno puno više lutaju oči, no to je zbog toga jer su se razvili tako da posvećuju pozornost znacima plodnosti, a jedan od njih je ljepota, to ne znači da su plitki', rekao je Van Vugt.

'Otkrili smo da zaključke o ženama donose puno brže nego što se ranije mislilo. U milisekundi prosuđuju hoće li žena biti dobra partnerica za razmnožavanje. To je nešto drevno i muškarcima pomaže da nađu najbolje partnerice za stvaranje potomstva. Žene nisu bile ometene slikama muškaraca jer je njima potrebno više dokaza za odluku je li muškarac dobar partner. One procjenjuju je li pouzdan i predan na temelju ponašanja. Za to im je potrebno puno više vremena', objasnio je profesor.

Muška požuda za lijepim ženama je dio evolucije i pomaže muškarcima da pronađu ženu koja će im podariti djecu.