NIJE ZA ZANEMARITI

Muškarci žive dulje ako se ožene mlađim ženama

02.06.2009 u 09:44

Bionic
Reading

I dok muškarci imaju koristi od stupanja u brak s puno mlađim ženama budući da na taj način produljuju životni vijek, žene izvlače kraći kraj i u braku s puno starijima i sa znatno mlađim muškarcima

Šanse da muškarac ranije umre mogu se smanjiti za petinu ako je njegova supruga 15 do 17 godina mlađa od njega. Rizik od prerane smrti također se smanjuje za 11 posto ako je partnerica mlađa od muškarca sedam do devet godina.

Istraživanje na njemačkom Institutu Max Planck između ostalog je dokazalo da muškarci koji ožene starije žene imaju veće šanse da ranije umru. Ti su rezultati pokazali i da žene od mlađeg ili starijeg partnera nemaju nikakve koristi u smislu duljeg životnog vijeka.

Naime, žene čiji su muževi stariji ili mlađi između sedam i devet godina imaju 20 posto veću šansu da umru ranije. Ukoliko je dobna razlika između 15 i 17 godina, šanse za to su 30 posto veće.

Znanstvenici kažu da su brojke koje idu u korist muškarcima prije svega rezultat prirodne selekcije, prema kojoj samo najzdraviji i najuspješniji stariji muškarci mogu privući mlađe partnerice.

'Druga teorija je da će se mlađa žena bolje brinuti o muškarcu, zbog čega će on živjeti dulje', kaže glasnogovornik Instituta Sven Drefahl. Istraživanje je proučavalo smrtne slučajeve između 1990. i 2005. na cjelokupnom stanovništvu Danske. Prema europskom prosjeku, većina muškaraca ženi se tri godine mlađim ženama.