NAKON MIROVINE

Muškarci su zdraviji ako se o njima brine žena

04.07.2011 u 09:35

Bionic
Reading

Raditi skraćeno radno vrijeme nakon umirovljenja može olakšati prijelaz u mirovinu te poboljšati zdravlje, tvrde znanstvenici

Usamljenost u mirovini može škoditi oženjenim muškarcima, barem ako je suditi po novom američkom istraživanju. Naime, oženjeni

muškarci ne bi trebali ići u mirovinu prije svojih supruga jer neće biti nikoga kod kuće da se brine o njima i njihovu zdravlju.

Oženjenima fali supruga
I dok se ženama zdravlje poboljšava nekoliko godina nakon umirovljenja, oženjeni su muškarci uvjereni da se njihovo fizičko zdravlje pogoršava kada su bez posla i sve dok im se njihove supruge ne pridruže u umirovljeničkom životu.

Kada se žene brinu o njima, tada su muškarci i zdraviji, otkrila je anketa Sveučilišta Missouri provedena među umirovljenim parovima, a izvijestio je The Telegraph.

Treba raditi skraćeno
Ipak, pogoršanje zdravstvenog stanja kod muškaraca u mirovini možda je samo plod njihove mašte. Studija je otkrila da  muškarci imaju manji rizik od srčanih problema nakon umirovljenja, dok kod žena nema promjena. Dobre pripreme za promjene u načinu života, ali i u zdravlju vode do bolje mirovine za bračne parove, smatraju istraživači.

'Raditi skraćeno radno vrijeme nakon umirovljenja može pomoći olakšati prijelaz u mirovinu te znatno poboljšati zdravlje u kasnijim godinama života', istaknula je profesorica Angela Curl te zaključila da postoji mnogo zdravstvenih pogodnosti za one koji ostaju raditi jer rad od samo nekoliko sati svaki tjedan može poboljšati zdravlje.