NOVI TREND

Muškarci će uskoro živjeti dulje od žena?

23.04.2012 u 09:47

Bionic
Reading

Iako je dosadašnji trend bio da žene žive dulje, najnoviji podaci ukazuju na nadolazeću veliku promjenu i potpunu promjenu poretka, a stručnjaci tvrde kako će prvi put otkako se podaci o duljini životnoga vijeka prate, muškarci uskoro imati isti, ako ne i dulji životni vijek od žena

U vrijeme kada današnji 12-godišnji dječaci navrše tridesetu godinu, lako se može očekivati kako će im se životni vijek povećati do 87 godina te će tako živjeti jednako dugo kao i djevojčice s kojima sada dijele školske klupe. A dječaci i muškarci u Engleskoj i Walesu uskoro bi mogli i nadživjeti svoje vršnjakinje, poručuje Ureda za nacionalnu statistiku, a prenosi Daily Mail.

Tradicionalno, muškarci su slabiji spol kada je pitanju duljina životnoga vijeka te se pokazalo kako žene češće imaju spontane pobačaje ako nose muško dijete, a osim toga odrasli muškarci skloniji s ranijoj smrti u usporedbi sa ženama. U viktorijansko doba taj jaz nije bio toliko velik, no neprestan rast broja muškaraca pušača do 1970. doveo je do podatka kako muškarci prosječno žive šest godina kraće od žena, te je upravo to bio najveći jaz počevši od 1841., odnosno otkako se podaci o duljini životnoga vijeka prate.

Iako je ta razlika do danas smanjena, prema riječima stručnjaka i kod drugih životinjskih vrsta uočava se sličan obrazac te se smatra kako je muškarcima genetski predodređen kraći životni vijek.

No profesorica Leslie Mayhew, statističarka na City Universityju u Londonu, smatra kako je došlo vrijeme velikih promjena te kako sve manji broj muškaraca prakticira 'mačo' način života te se sve češće okreće zdravom načinu života, kojemu su do sada bile sklonije žene. Sve manji broj muškaraca puši pa se tako i stopa oboljelih od raka pluća i srčanih udara smanjila.

Profesorica Leslie Mayhew za Sunday Times izjavila je: 'Došlo je do velikog pada broja muškaraca koji rade u teškoj industriji, osim toga sve manji broj muškaraca puši, a bolesti srca se danas uspješnije liječe, što više utječe na muškarce nego na žene.'

Istraživanje profesorice Mayhew, koje je objavio City University’s Cass Business School, razlikuje se od službene prognoze. Tako profesorica tvrdi kako će dječaci rođeni 2000. godine, kada navrše trideset godina, moći očekivati jednako dug životni vijek kao i žene.

No Ured za nacionalnu statistiku procjenjuje da će taj razmak i dalje iznositi tri i pol godine inzistirajući kako mnogi faktori moraju biti uzeti u obzir prilikom donošenja dugoročne projekcije. Kalkulaciju profesorice Mayhew moguće je primijeniti kod muškaraca tek kada navrše tridesetu godinu, jer muške bebe još uvijek su osjetljivije od ženskih beba, a osim toga, kako pokazuju statistike, mladi muškarci su još uvijek pod većim rizikom kada se radi o sportskim i prometnim nesrećama.