SJAJAN SAVEZNIK

Mučite se s kilogramima? Isprobajte ovaj začin

12.01.2015 u 07:38

Bionic
Reading

Kajenski papar je začin koji ima višestruku primjenu. Koristi se u kulinarstvu, ali i ima i brojna ljekovita svojstva

Ovaj začin u Europi se pojavio nakon Kolumbovih putovanja, a iako u samom nazivu ima riječ papar, to je zapravo papričica!

Kajenski papar, latinskog naziva Capsicum annuum, već se stoljećima koristi kao začin, ali i lijek.

Ako se još mučite s nagomilanim kilogramima nakon blagdanskog uživanja u delicijama, isprobajte i kajenski papar! Naime, kad konzumirate kajenski papar, tjerate svoje tijelo da koristi više energije i kisika te tako trošite kilograme.

Možda ne znate, ali ova opaka papričica efikasna je u borbi protiv bolova, pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav, a sprječava nastanak čira želuca.

Kapsaicin koji se nalazi u kajenskom papru pomaže protiv začepljenosti nosa, poboljšava probavu i odličan je saveznik u borbi protiv prehlade. Čaj s kajenskim paprom pomaže i ako vas uhvati viroza, pa isprobajte.

Kajenski papar zagrijava tkivo, potiče cirkuklacije i pomaže kod bolova u donjem dijelu leđa pa ne čudi da je čest sastojak krema protiv mišićnih bolova.

Kajenski papar pojačava cirkulaciju, probavu, a odličan je za ženske probleme, artritis, laksativ, infekcije, srčane ili cirkularne probleme, diuretike itd… Sadržava 26 različitih nutrijenata, minerala (kalcij, magnezij, cink...), vitamina, ugljikohidrata itd.

Evo nekoliko ideja za korištenje kajenskog papra:

Mrvica ovog začina savršeno se slaže s povrćem koji možete zapeći u pećnici ili ispirjati.

Sjajan spoj koji morate isprobati: kakao s malo kajenskog papra!

Nećete pogriješiti i ako dodate malo kajenskog papra u salatni umak.