ROBOVI, UCJENE, NASILJE...

Mračna strana Scijentološke crkve pod istragom FBI-a

10.02.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Scijentologija je opet na udaru – američki mediji izvještavaju o istrazi koju FBI provodi zbog problematičnih djelatnosti Crkve, uključujući i sumnjive aktivnosti njezinog slavnog ambasadora Toma Cruisea. No to nije sve...

Iako je u novom mileniju kabala zamijenila scijentologiju kao glavno jelo na religijskom fast food meniju plastičnih duhovnih transformacija jednako plastičnih zvijezda još plastičnijeg Hollywooda, ogroman broj američkih moćnika industrije zabave ipak nije pružio ruke za Madonnine crvene narukvice pa je ostao dosljedan SF iskupljenju koje je, uz mnoge ostale, javnosti i kolegama godinama tako dobro prodavao njegov ambasador Tom Cruise. Isti je sada opet, zajedno s Crkvom čiji je najglasniji zagovornik, u središtu pažnje zbog novog, ovog puta možda najozbiljnijeg napada na njezin kredibilitet i legitimitet, postavši predmetom istrage FBI-a. Federalna policija sumnja u trgovinu ljudima i robovlasničko iskorištavanje članova ne samo za potrebe djelatnosti crkvenog reda Sea Org, već i za privatne prohtjeve njezinog najvećeg celebrity ambasadora Cruisea.

Cruise i scijentologija

Daleko od toga da je holivudska scijentologija, najsnažniji regionalni 'ogranak' fenomena koji je desetljećima regrutirao najveće zvijezde preko glumačke škole Beverly Hills Playhouse, sada prvi put došla na metu policijske istrage, kao što svi znamo da se ni Cruise, od genijalne forvarduše sa snimkom obraćanja budućim članovima (odrađenoj 2004. za potrebe dodjele scijentološke nagrade Medalja slobode) do skakanja po Oprahinom namještaju, nije bojao kontroverza u koje je umakao vlastiti imidž. Crkva koju neki vole nazivati sektom već je bila pod povećalom nakon razotkrivanja tajnih planova za masovnu infiltraciju u vladine agencije (operacija Snjeguljica), napada na antiscijentološku autoricu Paulette Cooper (operacija Freakout) ili sumnjive smrti mlade sljedbenice Lise McPherson (tužba obitelji okončana je nakon obilne novčane nagodbe).

Uz razotkrivanja u kuhinji WikiLeaksa i napade hakerske grupacije Anonymous, nekoliko dokumentarnih filmova kojima je novinarska sila (uključujući i nezaboravni okršaj BBC-jevog novinara Johna Sweeneyja s Tommyjem Davisom, šefom scijentološkog Celebrity Centera) pokušala otkriti mračnu stranu djelovanja mlade američke religije posvjedočilo je u kojoj mjeri metode zastrašivanja, ucjena, ispiranja mozga i insistiranje na tajnovitosti žive kao osnovni alati prakse nauka Rona Hubbarda, biznismena i pisca znanstvenofantastične literature, čovjeka koji je ponudio svoju primamljivu verziju klasične vjerske tematike obećanja vječnog života. Sa štihom svemirskih bitaka i vanzemaljskih putovanja. I pozamašnom financijskom nadoknadom za besmrtnost, naravno.


Scijentološka crkva sve je preživjela bez većih posljedica – imidž među prosječnim štovateljima tradicionalnih monoteističkih religija ionako im nikada nije bio blistav, no među onima koji su smatrali da je sljedba Hubbarodovog puta jedini način za revitalizaciju tethana preko njegovog putovanja na planet Veneru i natrag ništa se nije promijenilo. Štoviše, ekspanzija je nastavljena i na naše prostore, a među navodnih 165 zemalja u kojima je Scijentološka crkva proširila svoje pipke, od 2001. se nalazi i Hrvatska, gdje su scijentolozi dobili status humanitarne vjerske organizacije, s Dijanetičkim centrom u Zagrebu.

Novi je skandal tek nova bitka dugotrajnog rata, svježa razrada najproblematičnije 'teme' o financiranju scijentološkog multimilijunskog biznisa kroz mafijaške metode iznude novca od svojih članova, a dogodio se prvenstveno zahvaljujući velikoj ispovijesti holivudskog scenarista i redatelja Paula Haggisa, koji je u ogromnom članku za The New Yorker prvi put javno razotkrio prljavo rublje svojih bivših prijatelja. U istom maratonskom tekstu spominju se i bizarni razmjeri iskorištavanja 'novaka' za teške fizičke poslove gradnje, popravaka i služenja prohtjevima moćnih članova (poput 'pimpanja' motocikla i automobila Toma Cruisea i rada na njegovom zrakoplovnom hangaru, primjerice), s minimalnom kompenzacijom od pedesetak dolara tjedno. S druge strane, iako američki federalni zakon zabranjuje velike zarade čelnicima udruga čije je djelovanje oslobođeno plaćanja poreza, David Miscavige, trenutni vođa Scijentološke crkve (Cruiseov vjenčani kum), ne samo da živi kao njegovi holivudski prijatelji, već vozi posebne zrakoplove i nosi posebnu, za njega izrađenu odjeću i obuću. Posjeduje vozni park na kojem bi mu pozavidjeli Seinfeld i Leno, a ima čak i dva vlastita kućna kuhara.

Za razliku od nekih drugih religija, koje neposlušne članove kažnjavaju repetativnim molitvenim mantrama ili odsijecanjem raznih dijelova tijela, scijentologija se našla na pola puta pa završila u FBI-evim dosjeima i zbog informacija o djelovanju 'reedukacijskih kampova', u koje se na preodgoj šalju oni pojedinci koji nisu zadovoljili svoje svete dužnosti. Bruce Hines, 'scijentološki zviždač' iz Denvera, svjedočio je da je u jednom takvom kampu proveo čak šest godina! Osim toga, Miscavige je opisan kao tiranin koji ponižava i sadistički mlati svoje podređene, nakon što ih iscijedi do posljednjeg novčića.

BBC i scijentologija

Bivši scijentolog drugog najvećeg stupnja (Operating Thetan VII) Paul Haggis, poznat kao scenarist Oscarom nagrađenih hitova 'Djevojka od milijun dolara' i 'Crash' (ali i kao jedan od autora legendarnog 'Walkera, teksaškog rendžera'), razišao se s Crkvom nakon godina 'krize vjere', a kap koja je prelila čašu bila je njezina podrška ukidanju gay brakova u Kaliforniji. Haggis je, na temelju osobnih kontakata, ali i jasnih poruka Hubbardovih tekstova, optužio članove da brane i promoviraju homofobiju (bez obzira što Ricky Gervais rekao za Cruisea na Zlatnim globusima...), što mu je kao ocu lezbijske kćeri posebno smetalo. Toliko da je počeo istraživati i slušati kritičare koji su ukazivali na brojne javne laži, batinanja, maltretiranja, ucjene i sustavna kršenja ljudskih prava 'vjernika', promijenivši stavove i konačno se transformiravši od vatrenog braniča scijentoloških ideja do najpoznatijeg disidenta s linije Hubbarodovog učenja.

'Bio sam perverzno ponosan pripadnošću skupini koju su ljudi osuđivali. (...) Bio sam u kultu 34 godine. Svi drugi su to mogli vidjeti. Ne znam zašto ja nisam', priča danas Haggis, dok članovi Crkve zgroženo odbacuju optužbe, podsjećaju da su sve religije, uključujući i kršćanstvo, u svojim začecima bile okrutno progonjene pa nastavljaju sa svojom, jednako nemilosrdnom borbom protiv medijskih napada. Battlefield Earth još uvijek čeka pravog pobjednika.