TRIKOVI I PRAVILA ODIJEVANJA

Modni vodič Aleksandre Dojčinović: Kako pravilno birati odjeću ovisno o tipu tjelesne građe

26.05.2018 u 12:09

Bionic
Reading

Omiljena dizajnerica u Hrvata uskoro predstavlja svoju petu samostalnu reviju na Gornjem gradu, a mi smo odlučili otkriti što nam točno sprema. Aleksandra Dojčinović, vlasnica uspješnog brenda Lei Lou, koji obožavaju djevojke i žene svih generacija, za tportal je udijelila nekoliko savjeta kako pravilno odabirati odjeću ovisno o tipu tjelesne građe, prikriti nedostatke i istaknuti najjače adute

Nakon što je nedavno ispričala na čemu nikada ne treba štedjeti kada je moda u pitanju, dizajnerica Aleksandra Dojčinović je za tportal otkrila kako pravilno birati odjeću ovisno o tipu tjelesne građe. Ulovili smo ju u pauzi od pripreme svoje nove kolekcije Lei Lou koju će uskoro predstaviti u Atelieru Meštrović, muzeju i nekadašnjem domu našeg najpoznatijeg kipara Ivana Meštrovića.

'Mojih posljednjih nekoliko kolekcija imaju tu dozu otkvačenosti, što je zapravo refleksija mog karaktera. Stvaram opušteno, bez pritiska, i to rezultira komadima kojima smo zadovoljni i publika i ja. Na sličnom će tragu biti i ova, mladenački prpošna, djevojački nježna i damski glamurozna kolekcija. Ono od čega nikada neću odustati u svojim kolekcijama je ženstvenost. Osim toga, zahvaljujući sjajnim čizmama, koje jedva čekam obuti, ali i bundama, vrlo je urbana i moderna', otkrila je za tportal Aleksandra Dojčinović, čije su kreacije osvojile Hollywood.

Odijevanje prema tipu tjelesne građe

1. Dječačka građa

'Riječ je o ženama bez izraženog struka, ali kojima su vrlo često adut savršene noge, pa su za njih kao stvorene kratke haljine, one s naborima na grudima, ravnog, vrećastog kroja ili one s prorezom. To je građa koja dopušta i traži naglašavanje ženstvenosti', tvrdi Alex te djevojkama s ovom tjelesnom građom predlaže čipkastu haljinu Tiffany.

Romantični volani sami po sebi daju dozu ženstvenosti te će prikriti nedostatak struka, što najčešće i muči žene s ovim tipom građe, a u prvi plan bacit će neke druge tjelesne adute, poput vitkih nogu.

2. Pješčani sat

'Kada je riječ o figuri u obliku pješčanog sata, tu je naglasak na struku. Suknje bi trebale biti do pola koljena ili midi, uskog, pencil ili laganog A kroja. Ženama s ovim tipom građe bolje pristaju bluze širih rukava te V izrez na majicama, a nikako uske majice ili dolčevite', upozorava dizajnerica koja je tijekom dugogodišnje karijere odijevala brojne poznate dame različitih tjelesnih konstitucija, poput Kolinde Grabar Kitarović, Sandre Perković i Severine.

Model haljine Isabel, koji Alex sugerira, kao stvoren je za dame širih bokova i prsa. Remen će naglasiti struk, a donji dio haljine s efektom preklopa vizualno će zamaskirati veliku stražnjicu i bokove. S obzirom na to da haljina ima elegantan asimetričan dekolte, grudi neće toliko doći do izražaja pa cjelokupan dojam neće biti napadan ili jeftin.

3. Figura kruške

'Izbjegavajte uske majice jer na taj način donji dio tijela izgleda još širi. Dobar su odabir cigaret-hlače i bluze, koje odlično pristaju ovoj građi tijela. Za svečane prilike birajte haljine princeza kroja, one koje se šire od struka ili puf suknje od tila', sugerira Aleksandra Dojčinović.

Dizajnerica predlaže hlače Harvey ravnog cigaret-kroja i vestu Madlen, koja nije ni pruska ni preširoka, pomoću kojih ćete svojoj figuri dati potrebnu ravnotežu i umanjiti razliku između trupa i donjeg dijela tijela.

4. Figura jabuke

'Žene s ovom vrstom tjelesne građe trebaju birati haljine rezane ispod grudi ili one A kroja, a ovisno o tome imaju li uske ili jače noge, trebaju birati dužinu', ističe dizajnerica, dodajući kako su aktualni trendovi iz dućana, poput crop topića, culotte i palazzo hlača ili pak prugica, uglavnom rezervirani za mršavice, zbog čega je uvijek bolje birati klasiku koju bolje podnosi ženstvenija građa i ona s oblinama, a u konačnici i duže traje jer ne podliježe trendovima.

Haljina Tessa zamaskirat će trbuščić, no ako se iz nekog razloga ne osjećate ugodno u kratkoj haljini, potražite duži model koji će prikriti butine i koljena, poput primjerice haljine Petra.

'Svaka žena sebe vidi na svoj način i to treba poštivati, a na nama dizajnerima je da im u nedoumici uskočimo sa savjetom, ali samo ako nas se to pita. Ne volim dijeliti lekcije bez povoda. Svim svojim klijenticama uvijek savjetujem da kupuju, ja to zovem sretnu odjeću, a to je ona u kojoj se odlično osjećamo i to od prvog trenutka. Prvi dojam rijetko vara, pa će tako blago tijesne cipele čim ih obujete na dulji period postati pretijesne, a hlače koje su vam davale loš odraz u ogledalu najčešće će nakon prvog nošenja skupljati prašinu na dnu ormara', zaključuje Alex.

  • +32
U Modernoj galeriji predstavljena nova kolekcija Aleksandre Dojčinović Izvor: Promo fotografije / Autor: Auto