TINEJDŽERSKE BRIGE

Mobiteli su izvor sukoba s roditeljima i školom

20.04.2010 u 07:31

Bionic
Reading

Mobiteli su za tinejdžere postali glavno sredstvo komunikacije, njima češće komuniciraju nego licem u lice, no u isto vrijeme postali su i razlog sukoba s roditeljima i školom

Tinejdžeri više tipkaju poruke nego što razgovaraju s ljudima licem u lice, ili ih nazivaju, ili pak chataju. Danas tri četvrtine tinejdžera ima mobitel, a samo 45 posto je mobitel imalo 2004. godine. Od onih koji imaju mobitele 88 posto ih šalje poruke, dok ih je to činilo 50 posto 2006. godine. Dakle, vidljiv je strelovit skok.

S druge strane, mobiteli su izvor sukoba s roditeljima, ali i sa školom. Oko 45 posto roditelja izjasnilo se da koriste mobitele kako bi pratili kretanja svojih tinejdžera, bilo da ih zivkaju i šalju poruke, bilo da im ugrade GPS sustav. Roditelji najviše prate svoju žensku djecu staru 12 i 13 godina.

Osim toga, mnoge škole su zabranile upotrebu mobitela u svojim prostorijama jer, kako kažu, mobiteli narušavaju nastavu. Međutim, više od polovice tinejdžera izjasnilo se da su koristili mobitele u školi usprkos zabrani.

Zanimljivo je da se tek četiri posto tinejdžera izjasnilo da je slalo poruke seksualnog sadržaja, bilo da se radi o fotografijama, bilo o tekstu. Tinejdžeri koji sami plaćaju račune za mobitel češće šalju ovakve sadržaje nego oni kojima račune plaćaju roditelji.

Istraživanje je provedeno na 800 osoba od 12 do 17 godina starosti na Sveučilištu Michigan u SAD-u.