JET WORLD MASTERS 2013.

Mlazne igračke na svjetskom prvenstvu u Švicarskoj

18.09.2013 u 14:23

Bionic
Reading

Zamislite vjerne replike manje-više svih mlaznih aviona koji postoje, samo umanjene, ali s pravim letnim svojstvima i mlaznim motorima! Ove godine najbolji svjetski modelari mlažnjaka odmjerili su vještinu gradnje i leta na svjetskom prvenstvu u Švicarskoj…

Prije nego nastavite čitati trebali biste znati da se mlazni RC modeli zrakoplova natječu u dvjema kategorijama po težini. Mogu težiti manje od 13,5 ili 20 kg. Ove godine svjetsko prvenstvo organizirao je Swiss Aero Klub u zračnoj bazi Meiringen, a natjecalo se više od 300 sudionika iz cijelog svijeta.

Valja znati i da ovakve igračke nisu jeftine. Cijena im se mjeri u desecima tisuća eura. Nerijetko modeli s četiri motora koštaju i više od 40 tisuća. Mlazni motori pravi su jetovi, samo umanjeni na veličinu termos boce. No kad vidite da neki modeli imaju robotskog pilota i elektroniku u 'kabini', cijena i ne čudi.

Samo natjecanje bilo je odmjeravanje svega što vrijedi i za velike avione. Piloti su morali prvo proći provjeru vjernosti replike (žiri uspoređuje detalje sa stvarnim avionima) i vaganje, a zatim i letenje. A tamo su morali odraditi također sve elemente preciznog letenja, obaveznih figura i pravih akrobacija. Kliknite na video i pogledajte kako je Rus Vitalij Robertus obranio titulu najboljega u klasi do 20 kg, kao i ostale atrakcije JWM 2013. godine.