(PRE)SKUPI MALIŠAN

Mitsubishi objavio cijenu i-MiEV-a za Veliku Britaniju

25.03.2010 u 12:42

Bionic
Reading

Mitsubishijev i-MiEV konačno je krenuo u prodaji u Europi, a britansko tržište evidentno je prvo na listi prioriteta japanskog proizvođača

Potpuno električni gradski mališan pogonjen je elektromotorom koji razvija 75 KS, a energiju crpi iz litij-ionske baterije kapaciteta 16 kWh. Prema japanskom ciklusu, s jednim punjenjem mališan je bio sposoban prevaliti 100 kilometara, no autonomija je u europskom ciklusu pala na 80 kilometara, što u realnim uvjetima vjerojatno predstavlja još manji iznos.

No to nije najveći problem Mitsubihijevog električnog automobila. Mnogo veću prepreku mogla bi predstavljati cijena koja iznosi 33.699 funti, odnosno 273.000 kuna po aktualnom tečaju, što je poprilično više od dvjestotinjak tisuća kuna koliko automobil stoji u Japanu.

Premda Mitsubishi ističe nisku cijenu korištenja (940 kuna za prevaljivanje 19.000 kilometara) i održavanja, budući da pogonski sklop i-MiEV-a raspolaže sa samo četiri pokretna dijela za servisiranje, u odnosu na 300 dijelova prosječenog motora s unutarnjim sagorijevanjem, valjat će prevaljivati popriličan broj kilometara da bi se isplatila kupnja Mitsubishijeve budućnosti.

Osnovni Mitsubishi Colt, primjerice, u Velikoj Britaniji stoji 73.500 kuna. Jednostavnom računicom dolazi se do podatka da s istim automobilom, uz redovite servise možete prevaliti više od 300.000 kilometara prije nego što dosegnete cijenu jednog i-MiEV-a.