UOČI REFERENDUMA

Mick Jagger i još 200 slavnih pozivaju Škote na ostanak u UK

07.08.2014 u 17:27

Bionic
Reading

Slavni frontmen Rolling Stonesa Mick Jagger i još dvjestotinjak njegovih jednako ili nešto manje poznatih kolega umjetnika, znanstvenika i sportaša potpisalo je pismo kojim pozivaju Škote da ostanu dijelom Velike Britanije, šest tjedana prije povijesnog referenduma

U pokušaju da pridobiju srca i duše Škota uoči plebiscita 18. rujna, skupina koja se naziva 'Let's Stay Together' (Ostanimo zajedno), uputila je javno pismo u znak potpore jedinstvenosti Velike Britanije.

Ankete pokazuju da je većina Škota za ostanak u 307 godina dugoj uniji s Engleskom, ali i da ima još mnogo onih koji nisu odlučili kako će glasati, što daje element neizvjesnosti u konačan ishod.

'Odluka hoćete li napustiti našu zemlju je, naravno, apsolutno samo vaša', pišu slavne osobe u pismu adresiranom na 'drage škotske birače'.

'Bez obzira na to, odluka će imati velike posljedice na sve nas u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva. Želimo da znate koliko vrednujemo našu povezanost i izražavamo nadu da ćete glasati tako da te veze osnažimo', dodaje se.

Među velikim imenima koja su potpisala pismo nalaze se i glumice Judi Dench i Helen Bonham-Carter, znanstvenik Stephen Hawking, pjevači Bryan Ferry, Sting, Cliff Richard. Tu je i 18 osvajača zlatne olimpijske medalje.

I tabor pobornika škotske neovisnosti ima svoju slavnu ekipu. Predvode ih Sean Connery i književnik Irvine Welsh, autor Trainspottinga.