STIŽE NOVI MOTOR

Mercedes potiho kreće u preuzimanje Aston Martina?

17.03.2014 u 12:24

Bionic
Reading

Nagađanja o Mercedesovu potencijalnom preuzimanju Aston Martina sve više dobivaju na snazi, a kad je automobilska industrija u pitanju, dosad se češće nego rjeđe pokazalo da gdje ima dima itekako ima i vatre

Mercedes trenutačno drži pet posto udjela u temeljnom kapitalu proizvođača iz Gaydona, a dva proizvođača trenutačno su u procesu proširivanja partnerstva. Naime, prvi dio ugovora Mercedes će ispoštovati ustupanjem novog biturbo punjenogg četverolitrenog V8 motora Astonu.

Model agregata od 480-ak KS koji će pokretati i iduću generaciju C63 AMG-a, bit će proizveden u Njemačkoj, no Aston Martin će kalibrirati ECU. Očekuje se da će motor razvijati oko 480 KS.

Mercedes bi Aston Martinu također mogao ustupiti i platforme pa se očekuje da bi proširivanjem partnerstva mogli dobiti serijsku Lagondu na bazi Mercedes GL-a.

Ovakvo produbljivanje odnosa neminovno bi dovelo do još snažnijeg efekta pripajanja dvije grupe, što bi, spekuliraju britanski novinari, trebalo biti uvertira u Mercedesovu akviziciju Aston Martina.

'Ovo je fantastičan brend i mi smo spremni podržati njegov daljnji razvoj', sve je što su novinari uspjeli izvući od Daimlerova izvršnog direktora Dietera Zetschea.