BUDUĆNOST PRED VRATIMA

Mercedes isporučuje 500 električnih auta A-klase

17.09.2010 u 09:38

Bionic
Reading

Budućnost pripada električnim automobilima. Znaju to već i vrapci na grani, a nakon BMW-a s Minijem-E i Audija s A1 e-tronom, u fazu flotnog testiranja upustio se i Mercedes

Dok se BMW orijentirao na SAD, a Audi na Bavarce, u nadolazećem razdoblju ekipa iz Sindelfingena fokusirat će se na svoje sugrađane, kao i Francuze i Nizozemce. Na ta će tri tržišta, naime, proizvođač s trokrakom zvijezdom isporučiti 500 primjeraka električne A-klase E-cell koja će nam premijerno biti pokazana na pariškom autosalonu.

U Mercedesu tvrde da se električna A-klasa od standardne razlikuje isključivo po sustavu pogona i prijenosa te da prema svemu ostalom, uključujući udobnost i sigurnost, nimalo ne odstupa od nje.

Električni motor koji razvija maksimalnu snagu od 95 KS napaja duo litij-ionskih baterija. S jednim punjenjem koje preko standardne mrežne utičnice traje osam, a trofaznim naponom na javnoj punionici tri sata, električna A-klasa prevaljuje 200 kilometara.

Ubrzanje s mjesta do 60 km/h traje 5,5 sekundi, dok ono do 100 km/h iziskuje 14 sekundi. Maksimalna brzina elektronski je limitirana na 150 km/h.

U Mercedesu zasad nisu naveli cijenu svojeg električnog prvijenca, tek da će korisnicima biti dostupan uz ugovor na leasing.