POSEBNO ŽENAMA

Mediteranska prehrana ženama produljuje život

04.08.2011 u 11:00

Bionic
Reading

Mediteranski način prehrane ženama može produljiti životni vijek za 15, a muškarcima za osam godina, pokazuje najnovije istraživanje

Nizozemski stručnjaci otkrili su da je mediteranska kuhinja posebno dobra za žene kojima može produljiti životni vijek za 15 godina. Čini dobro i muškarcima, ali njima produljuje životni vijek za osam godina.


Voće, povrće, maslinovo ulje, riba te povremeno meso i umjerene količine alkohola osnova su mediteranske kuhinje koju je već niz istraživanja ocijenilo iznimno zdravom. Žene koje se mogu pridržavati takvog načina prehrane te koje usto izbjegavaju pušenje i redovito vježbaju, navode znanstvenici, mogu živjeti i 15 godina dulje.

10-godišnje istraživanje proveli su znanstvenici s nizozemskog Sveučilišta u Maastrichtu, a u njemu je sudjelovalo 120 tisuća muškaraca i žena u dobi od 55 do 69 godina.

'Ovo istraživanje pokazuje da zdravi životni stil može produljiti životni vijek. Mediteranski način življenja osobito je pogodan za žene kojima može produljiti život za 15 godina. Muškarcima nešto manje, osam godina, ali ni to nije malo', istaknuo je Piet van den Brandt, profesor epidemiologije koji je radio na istraživanju.