PRVA KOLEKCIJA NAKON SMRTI

McQueenova vizija oživljena u Parizu

07.10.2010 u 15:58

Bionic
Reading

Mnogo, vrlo mnogo se u Parizu očekivalo od dizajnerice koja je pokazala prvu kolekciju za kuću Alexander McQueen nakon dizajnerove smrti u veljači ove godine. Bio je to show vođen emocijama, a Sarah Burton u svakom je pogledu opravdala slavno ime

McQueenova žena, kakvu imamo prilike vidjeti nakon pariške revije održane u srijedu, nevina je djevojka sa sela u bijelom čipkastim haljinama s kojih vise perlice i pupoljci ili čak u slamnatoj haljinici u kojoj je klasje dira po vratu. U svako godišnje doba bojama se stapa s prirodom, ali i životinjskim svijetom, paunovima, leptirima, tu i tamo čak zmijama, gdje se već pretvara u opasnu i lukavu ženu. Često se kamuflira lišćem.

Čista elegancija koja je vladala dijelom kolekcije bila je prekinuta čas daškom romantike u vidu crne čipke, čas vojničkom strogošću u vidu manžeta, epoleta, zlatnih obruba i vezova. Odlična bijela klasična odijela savršeno prate liniju tijela, ali imaju MCQueenovski pečat, a to su poderotine na ramenima i nezavršeni, rascufani rubovi.

Sarah Burton nastavila je osnovnu misao vodilju koju je njegovao McQueen – stapanje s prirodom (posljednja McQueenova kolekcija odražavala je vodeni svijet). Modni novinari zapisali su nakon revije da je Burtonova uspjela slijediti McQueena i njegove ideje, ali na novi, nekako optimističniji način, kao da je slobodnija.


Marc Jacobs za Louis Vuitton pokazao je šarenu kolekciju inspiriranu jazzom, uz primjese baršunastih zavjesa. Bilo je haljina u resicama, kaputa bez ovratnika na kojima su se nizale crvena, ljubičasta, ružičasta i zlatna boja. Manekenke su izlazile tri po tri, a jacobs je zamislio odličnu modnu igru smišljenu upravo za trio.

Miuccia Prada je za Miu Miu pokazala kako bi točno trebala izgledati mlada djevojka koje je totalno kul. Inspirirana je željom da postane slavna, sluša Cheryl Cole.

Bio je to miks glamura sa satenskim haljinama dugih rukava, u pojasu stisnutim tankim kožnim neonskim nitima, čime je postignuta forma šezdesetih ili pak glam rock sedamdesetih. No kod Miuccie Prade nema ponavljanja iz prošlosti, ona će sve to učiniti tako modernim i novim da nam se čini kao da tako nešto još nikada nismo vidjeli.

Pogledajte i što su u Parizu pokazali Valentino,Jean-Charles de Castelbajac, Jean-Paul Gaultier za Hermes, Elie Saab