SAMO BENZIN I DIZEL

Mazdu ne zanimaju električni i hibridni automobili

11.07.2013 u 15:45

Bionic
Reading

Električni i hibridni automobil novi su hit među proizvođačima, no ne luduju svi u istoj mjeri za njima

Mazda, primjerice, nema ambicije zakoračiti tako skoro u ovom smjeru. Otkrio je to portalu AOL Cars UK jedan od Mazdinih direktora zaduženih za odnose s javnošću.

Japanci, naime, planiraju izvući maksimum iz svojih benzinskih i dizelskih motora te filozofije SKYACTIV, i to bez takozvanog 'downsizinga', odnosno smanjivanja zapremine motora, i pretjeranog oslanjanja na tehnologiju prednabijanja. U Hiroshimi vjeruju u optimiziranje postojeće tehnologije te su uvjereni kako hibridna tehnologija čak i nije pretjerano ekološki nastrojena i kako kombinacija motora s unutarnjim izgaranjem, elektromotora i baterija samo doprinosi kompleksnosti i težini automobila.

U Mazdi su se okušali s električnim automobilima. Razvili su konceptnu električnu dvojku koja je privukla pažnju, no navodno među Mazdinim kupcima nije uspjela stvoriti dovoljno interesa za komercijalnu proizvodnju.

Hoće li se Mazdi ovakvo zanemarivanje trendova odbiti o glavu, posebice ako zakonodavci na razvijenim tržištima odluče dodatno postrožiti eko-norme - ostaje nam vidjeti.