podarite domu novo ruho

Maštate o preuređenju doma? Stručnjaci donose ideje i pregršt inspiracije, pa ćete lako modernizirati svaku prostoriju

24.01.2023 u 06:39

Bionic
Reading

Ove godine najveći naglasak je na udobnosti, autentičnosti te postizanju osjećaja smirenosti i topline. Dizajneri interijera donose nekoliko savjeta za to da ove motive na jednostavan način unesete u svoj dom

Osjećate da je došlo vrijeme za uvođenje nekih novosti u svoj dom, ali ne znate odakle krenuti? Počnite s detaljima, savjetuju dizajneri interijera te donose niz ideja pomoću kojih ga možete odjenuti u novo ruho.

Ove godine naglasak je na detaljima s osobnim pečatom, neutralnim bojama koje pružaju osjećaj topline, ali i iznenađujućim detaljima poput onih sa simbolima voća. Stručnjaci ističu i da ne možete pogriješiti upotrebom oversized detalja, a čime god ukrasili dom, na umu imajte - svoju udobnost!

Dom kao odraz vaše autentičnosti

Kako biste unijeli dašak svježine u dom, podarite mu nekoliko novih detalja. No ne bilo kakvih, već onih s osobnim poveznicama jer će vam pružiti osjećaje topline i zadovoljstva.

'Možda se radi o kolekciji tanjura vaše bake ili antiknoj lampi u skladu s vašim stilom. Važno je da obogatite svoj prostor detaljima koji odražavaju vašu autentičnost i osobni stil. Time se smanjuje osjećaj anksioznosti i stvara pravi ugođaj toplog doma', kaže dizajnerica Jean Lin.

Dakle ispred raznih trendova stavite svoje želje i svoj ukus, jer upravo su originalnost i autentičnost ono što se trenutno najviše traži!

Povratak prirodi pomoću organskih materijala i simbola

Sve popularniji simboli voća i prirodnih oblika, poput kamena, minerala i mramora, dobar su način za unošenje umirujućeg ugođaja prirode u dom.

'Ideja da unesemo te elemente potječe iz našeg nedostatka povezanosti s prirodom. Kako bismo to barem umanjili, preporučujemo ukrase izrađene od kamena, elemente od mramora ili detalje u obliku voća', savjet je dizajnera Elada Yifracha.

Naglasak na udobnosti

Udobnost će biti jedan od vodećih faktora u uređenju doma u 2023. godini, najavili su dizajneri i predložili da kupaonicu, dnevni boravak i spavaću sobu uredite tako da se u njima, prije svega, osjećate smireno i opušteno.

Neki od prijedloga su grijači za ručnike u kupaonici, bojenje zidova u nježne i neutralne tonove te stavljanje mekanih tepiha pokraj kreveta kako vam stopala rano ujutro nikad ne bi imala prvi susret s hladnim podom.

Povećajte udio dnevnog svjetla

Dizajneri interijera ističu da je povećanje udjela dnevne svjetlosti u prostorijama jedna od ključnih promjena koje obožavaju njihovi klijenti.

To ćete postići odabirom zavjesa s prozračnim materijalima i u izrazito svijetlim tonovima ili čak njihovim uklanjanjem iz prostorija. Također, zid koji odvaja dnevnu sobu od balkona možete razbiti i zamijeniti kliznom staklenom stijenom, čime ćete vizualno povećati prostor i omogućiti mu osjetno veću dozu svjetlosti.

Ako imate priliku sami graditi kuću, preporuka je da staviti što veće prozore, posebice na strani orijentiranoj na jug.

Oversized detalji

Oversized modeli poharali su svijet mode, a ovaj stil možete uklopiti i u svoj dom!

Primjerice, u dnevnu sobu možete staviti ekstra velike ukrasne jastuke, na stol u blagovaonicu postaviti glomaznu vazu, a u spavaću sobu bogati viseći luster ili sliku koja će prekriti veći dio zida.