NEČUVENI RASIZAM

Manekenka Victoria's Secreta odbijena zbog boje kože

22.03.2013 u 10:40

Bionic
Reading

Prelijepa Chanel Iman, manekenka Victoria's Secreta koja se redovito pojavljuje i u Vogueu, otkrila je kako često ne dobije posao jer dizajneri 'već imaju jednu tamnoputu manekenku'

'Već imamo jednu tamnu curu pa vas više ne trebamo', čest je komentar koji lijepa Iman dobije od raznih agenata zaduženih za biranje manekenki. Prelijepa 22-godišnja manekenka nosila je revije za Balenciagu, Versace, Yvesa Saint Laurenta i Stellu McCartney te tvrdi da u modnoj industriji itekako ima rasizma.

Izjava da je ne mogu angažirati jer već imaju jednog crnog modela ne samo da vrijeđa na osobnoj razini, već spada u teške rasističke uvrede, a zbilja je tužno to da agenti biraju modele po boji kože.

'Nekoliko puta nisam bila izabrana jer su mi objasnili da su već našli tamnoputog modela', otkrila je Iman za The Times, dodajući da all black izdanja magazina, poput talijanskog Voguea, ne pomažu, već ih samo dodatno stavljaju u kategorije. Smatra da tamnopute modele treba konstantno angažirati te da mora postojati kontinuitet u tome. 


S druge pak strane, modni fotograf Steven Meisel, koji je radio kampanje za Valentino, Calvin Klein, Louis Vuitton i Pradu, kaže da dobiva negativnu povratnu reakciju od klijenata ako na kastinge dovede tamnopute modele. Šokantno je to da oglašivači bez imalo srama otvoreno kažu - 'tamnoputi modeli lošije prodaju'.

Kasting direktor James Scully kritizirao je pak Calvina Kleina koji ima naviku svaku sezonu angažirati jednu tamnoputu manekenku. 'On to radi da ne bi upao u nevolje, a ne zato što vjeruje da tamnopute manekenke trebaju biti na pisti', rekao je Scully.

Kasting agentica za Gucci Barbara Nicoli pravda dizajnere činjenicom da traže određeni tip žena. Dodala je i da različite rase imaju različit oblik tijela. Smatra da bi bilo smiješno odabrati Azijatkinju, koje su prema njoj manje seksipilne, za neku kolekciju koja naglašava obline.

'Pretpostavljam da ima kolekcija koje su savršene za oblik tijela Azijatkinja. One naime nisu toliko punašne i nemaju obline pa je smiješno angažirati ih na revijama koje slave obline', rekla je Nicoli.