NIVEA CRO A PORTER, 3. DAN

Malo glamura, malo kožne drame za ove teške dane

09.10.2010 u 00:55

Bionic
Reading

Svjetlucave bijele haljine tvorile su elegantnu igru na modnoj pisti treće večeri Nivea Cro A Portera koju je modoljupcima servirao dizajner Boris Pavlin. Sve ostale kolekcije odisale su tamnim bojama i mračnom atmosferom te su Etna Maar, Marina Design, Ogi Antunac, Andreja Bistričić, Xenia Design i Ivan Ledenko pokazali svu dramu situacije u kojoj se nalazimo

'Cubistic 2010' naziv je kolekcije koju je pokazala Marina Obradović za svoj modni brend Marina Design. Odlične geometrijski oblikovane forme, čiste boje od kojih uz sivu dominiraju crvena i indigo plava, igra naborima, neobičnim uzdignutim ovratnicima, kao i asimetrija, dočaravaju društveni kaos koji je dizajnerica htjela naglasiti.

Samo jedan dugi rukav, i to u sivoj, crnoj, ljubičastoj i crvenoj boji koji kao da ne pripada ostatku male crne ili plave haljinice, zacijelo će biti najprepoznatljiviji detalj ove kolekcije.

Ako se, nakon što pogledate kreacije koje je na Cro A Porteru pokazao modni studio Etna Maar, upitate čemu toliko sakralne odjeće, dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik ima objašnjenje: inspirirana je bila majanskim kalendarom i likom gospe. Njezina kolekcija dolazi u tamnom pletivu i koži, velik dio odjevnih komada ukrašen je motivima raznih religija.

'Majanski kalendar navješćuje nam 21. prosinca 2012. godine kraj ovog i stvaranje novog svijeta. Šesti svijet trebao bi biti neuvjetovan, što znači da je na nama njegovo oblikovanje', kazala je zagrebačka kreatorica vinkovačkih korijena. Ljubiteljima Etna Maara zasigurno će se svidjeti i modni dodaci Marmelo.

Još jednu kolekciju temeljenu na crnoj boji donosi nam Ogi Antunac, a i ovaj put ona je prepoznatljiva, dramatična, svoja. Njezinim komadima odjeće dominira prava crna koža u kombinaciji sa svilom i pletivom. Pokazala je vrlo zanimljiv spoj grubljih i laganijih materijala.

'Kolekcija je mračna i referira na situaciju u kojoj se nalazimo, vremena su teška i nestabilna, a to sam htjela pokazati kroz kolekciju. Želim crnu i dramatičnu atmosferu!', izjavila je Ogi.

Crno-bijele prugice, koje se mjestimice lome u svim smjerovima, bile su uočljive na laganim kaputićima, hlačama i sakoima koje je na pistu poslala Ksenija Vrbanić, dizajnerica koja stoji iza modnog imena XD Xenia Design. I ovom kolekcijom dominirale su crna i siva boja. Jaknice i sakoi protežu se od kratkih do dugih, od strogo elegantnih do onih koje će i otkačenije pripadnice ljepšeg spola obući za grad. Uz poneku iznimku u kraćoj izvedenici, suknjice i haljine su duge do ispod koljena. Hlače su udobne, ženstvene, pokrivaju tek koljena, a i one duže otkrivaju gležnjeve...

Košulje i sakoi glavni su odjevni predmeti na koje je dizajnerica Andreja Bistričić, kako je sama rekla, nadograđivala gotovo sve. Time su isprepleteni muško-ženski detalji. Igrala se materijalima, patentnim zatvaračima, punjenjem, svime što joj je došlo pod ruku. Od materijala koristi sve od šifona do PVC imitacije kože.

Cipele Ivana Ledenka možemo opisati kao opasno seksi, što zbog lančića i drugih detalja koji ih krase, što zbog visokih tankih potpetica. Od salonki i sandala do čizama, modeli su uglavnom crni sa srebrnim ukrasima, dakle za svaku izbirljivicu i svaku prigodu.

Nisu kreacije Borisa Pavlina bez velikog razloga u Hrvatskoj nazvane haute couture. Potvrdio je to i opet na 16. Nivea Cro A Porteru. Njegove su haljine zračile rijetko viđenom elegancijom na zagrebačkim modnim pistama i bilo je teško skrenuti pogled s bilo koje od kreacija. Ono od čega Pavlin ni u kakvoj recesiji nije spreman odustati zasigurno su skupi, profinjeni materijali zbog kojih su njegovi uraci dostojni svjetskih glamuroznih prigoda. Bio je to odličan završetak još jedne napete večeri Nivea Cro A Portera.

Od poznatih, u prvim redovima publike našli su se Leona Paraminski, Marija Borić, Vjekoslava Bach, Ivana Banfić, Žanamari Lalić, Edvin Liverić, Nenad Korkut, Maro Srezović, Dora Juras, Josiša Lisac, Martina Vrbos, Eduard Bočkaj i Zorana Rajić.

Kao šlag na kraju, u subotu nas u West Gateu očekuju Linea Exclusive, Luka, Zoran Aragović, Tomislav Bahorić i Boudoir.