zlatni savjeti

Mali kulinarski trikovi: Kako i gdje čuvati maslac kako bi što dulje zadržao svjež okus

25.10.2021 u 12:44

Bionic
Reading

Maslac je jedan od omiljenih dodataka prilikom kuhanja i pripreme hrane, a ako je i u vašoj kuhinji jedan od čestih sastojaka, te ga obožavate zbog njegove kremaste teksture, svakako je preporučljivo pravilno ga čuvati. Određena pravila skladištenja maslaca radi održavanja svježine i sigurnosti mogla bi vas i iznenaditi

Ako želite da maslac u punoj mjeri zadrži okus i svježinu te bude pravilno spremljen, postoje određena vrlo korisna pravila čuvanja ovih kuhinjskih 'zlatnih poluga'. Kao prvo, valja razlikovati vrstu maslaca (slani ili neslani), okruženje (kuhinjska temperatura) i vrsta posude.

Vrsta maslaca

Većina komercijalno proizvedenih maslaca je pasterizirana, a budući da se maslac sastoji uglavnom od masti (80 ili više posto), to pomaže u sprečavanju nastanka i razvoja bakterija. Stoga prvo provjerite kakav maslac imate. Većina stručnjaka slaže se kako je slani maslac uredu ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko dana, uzimajući u obzir čimbenike poput vanjske temperature i posude.

Aplikacija FoodKeeper navodi kako se slani maslac može ostaviti na sobnoj temperaturi jedan do dva dana; jedan do dva mjeseca kad se čuva u hladnjaku; šest do devet mjeseci ako se čuva smrznut. Nakon toga, okus može postati užegao ili kiselkast. Sol u maslacu također potpomaže u održavanju svježine maslaca. No, ako se sobna temperatura podigne iznad 20 stupnjeva, vrijeme je da maslac spremite u hladnjak.

Kako čuvati maslac

Slani maslac može se određeno vrijeme držati izvan hladnjaka, no tu veliku ulogu ima posuda u kojoj ga se čuva. Dobra posuda, osim što će zadržati svježinu maslaca, također će spriječiti i da se dio otopljenog maslaca razlije i zamasti kuhinjsku plohu. Najbolji izbor su keramičke posude za maslac s dobrim poklopcem. Naime, maslac izvan hladnjaka treba zaštiti od svjetlosti i zraka, a što je posuda nepropusnija za zrak to će maslac dulje zadržati svjež okus.

Međutim, neslani maslac obavezno treba čuvati u hladnjaku i to po mogućnosti u stražnjem dijelu kako biste spriječili da se brzo pokvari. No, preporučljivo ga je izvaditi iz hladnjaka sat vremena prije upotrebe. Domaći maslac, maslac od svježeg mlijeka te bilo koji drugi maslac koji nije pasteriziran također treba uvijek držati u hladnjaku.