VRIJEDNO PRIZNANJE

Mali boutique studio iz Zagreba osvojio europsko dizajnersko zlato i srebro

06.07.2021 u 10:31

Bionic
Reading

European Design Awards godišnje su nagrade koje se dodjeljuju dizajnerima iz Europe za izvrsna ostvarenja u području komunikacijskog dizajna. S dvije osvojene ove godine može se pohvaliti zagrebački Studio Size, mali boutique studio koji unazad par godina 'diže prašinu' nevjerojatnim kreativnim rješenjima kad je dizajn u pitanju

Nakon što su ušli u finale ovog prestižnog natjecanja, Sizeovcima je pripalo zlato u kategoriji Pakiranje hrane i pića za ambalažu brašna Farina te srebro u kategoriji Pakiranje alkoholnih pića za Vina VK.

Kreativni direktor Andrej Virant Sadiković, direktor i brand strateg Ivan Fistrić te art direktor Jurica Koletić tako su svojim kreacijama koje odskaču od uobičajenog i konzervativnog, pogotovo u ovim dvjema kategorijama, opet dobili ovacije. Ovog puta, od strane stručnog žirija Europskih nagrada za dizajn u kojem su sjedili John L. Walters, Petra Černe Oven, Marko Golub, Julia Kahl, Mitja Kharshak, Ana Gea, Esen Karol, Jonathan Pierini i Freek Kroesbergen.

Farina pakiranja koja se ističu funkcionalnošću, jer su informacije maksimalno reducirane, a u fokus stavljena tipografija i naziv proizvoda, kako bi kupci brzo i lako prepoznali o kojoj se vrsti brašna radi, ne izgledaju dobro samo na policama dućana, već i na Instagramu.

U kombinaciji s upečatljivom tipografijom i minimalističnom formom, Farina je zahvaljujući maštovitom dizajnu, dobila prepoznatljiv vizualni jezik te diferencijaciju u odnosu na konkurenciju. Vodeći se tako svojim prepoznatljivim, jednostavnim dizajnom, Sizeovci su osmislili i redizajn vizualnog identiteta branda VK vina odnosno Vinarije Voštinić Klasnić.

Njhove etikete poznate su vinskom svijetu po karakterističnoj kombinaciji geometrije i jarkih boja te pjesmici koja priča priču o vinu u boci. Iako se radi o kreativnom i apstraktnom stilu, dizajn je funkcionalan jer ističe važne informacije za pravilno iskustvo pijenja vina, a iz pjesmice ćete saznati sve o aromama pojedinog vina te s kojom hranom se dobro uparuje.

Publiku i medije Studio Size osvaja svojim potpisom već godinama, a sve češće i prestižne nagrade poput ove, EDA, koja se razlikuje od sličnih dizajnerskih nagrada, jer žiri ne čine profesionalni dizajneri, već kritičari i teoretičari dizajna, novinari te urednici poznatih dizajnerskih časopisa.