TEEN AUTORI: X. GIMNAZIJA

Male stvari koje možemo napraviti za naš planet

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vaši vršnjaci ovoga puta daju vam savjete važne za ekologiju i očuvanje našeg planeta Zemlje

Ubrzanim razvojem industrije i tehnologije 'zakrcali' smo Zemlju otpadom i raznim štetnim tvarima. Neki kažu da ćemo doći do nepovratne točke ako se taj trend ne zaustavi u sljedećih desetak godina. Većina to gleda kao na globalni problem u kojem kao pojedinci ne mogu ništa posebno napraviti. No ako se svi pokrenemo, promjena je ipak moguća. Kako kaže ona stara: 'Kad se male ruke slože, sve se može!'


Evo nekih savjeta kojima možete pomoći Majci Zemlji bez mnogo uloženog vremena, novca i napora:

Stare baterije i akumulatore koji sadrže razne teške metale što mogu opasno ugroziti zdravlje ljudi i prirodu bacite odvojeno od komunalnog otpada u za to predviđene spremnike.

Papir također odvojite od ostalog otpada i time omogućite da se reciklira, a ukoliko sami imate vrt ili znate nekoga tko ima, organski otpad (poput ostataka voća) iskoristite kao kompost. Time osiguravate prirodni tok kruženja energije. Ako nemate tu mogućnost, raspitajte se za smeđe kontejnere u koje se baca organski otpad. U plave kontejnere pak nosite papir, u zelene staklenu ambalažu, u sive metalnu ambalažu (limenke), a plastiku u žute kontejnere.

Plastične boce koje su za to predviđene odnesite u trgovinu i za dobivenu naknadu kupite si sladoled! Tako ste i vi i priroda na dobitku.

M. Medved, X. gimnazija

M. Medved, X. gimnazija

Izvor: tportal.hr / Autor: TportalKupujte već reciklirane proizvode
, a umjesto plastičnih vrećica koristite platnene.

Kada perete zube, koristite čašu za vodu, a umjesto kupanja u kadi, tuširajte se!
Tako ćete uštedjeti i električnu energiju i vodu.

Uređaje koje trenutačno ne koristite - isključite. Isto vrijedi i za rasvjetu u prostorijama u kojima trenutno ne boravite.

Umjesto vožnje automobilom, vozite se biciklom. Dobra figura za plažu vam je zagarantirana, a Zemlji ste omogućili da lakše diše.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!