POLJUBAC LIJEČI

Ljubljenje opušta i smanjuje stres

09.02.2009 u 08:38

Bionic
Reading

Grljenje i ljubljenje osim što pružaju seksualnu ugodu utječu i na razinu hormona u mozgu koji su odgovorni za stres i sreću, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta Lafayette u Pennsylvaniji

Stoga svi parovi koji razmjenjuju strastvene poljupce osjećaju uzbuđenje, ali i opuštanje kao rezultat niza kemijskih procesa.

Studija je istovremeno pokazala da ženama treba malo više od samog poljupca kako bi se dogodila ista kemijska reakcija kao kod muškaraca. Uz poljubac njima treba romantična atmosfera, glazba ili nešto slično.

Tim profesorice Wendy Hill, na uzorku od 15 parova, otkrio je da poljubac u usta utječe na hormon kortizol i oksitocin. Ljubljenje uzrokuje pad kortizola, horomona stresa i kod žena i muškaraca, dok razina oksitocina, poznatog kao hormon sreće, raste samo kod muškaraca.

'Studija pokazuje da je ljubljenje mnogo kompleksnije nego se mislilo', rekla je Hill.

Znanstvenicima još nije jasno kako dolazi do kemijske reakcije, ali vjeruju da je potiču feromoni, koje tijelo ispušta kako bi seksualno privuklo drugu osobu.

Poljubac poboljšava i imunitet. Romantična ljubav, pokazala su istraživanja, također potiče moždanu aktivnost sličnu onoj koja se događa kod osoba koje uzimaju kokain.