KAO KAD STE ZALJUBLJENI...

Ljubav prema čokoladi vidi se u očima!

26.06.2013 u 10:14

Bionic
Reading

Ljubav se zaista može vidjeti u očima čovjeka, pa čak i ljubav prema čokoladi, otkriva najnovije istraživanje

Znanstvenici su istraživali centre u mozgu odgovorne za užitak koji izaziva hrana i zaključili su da se stupanj toga užitka može mjeriti u očima. Otpuštanje dopamina koji je posljedica užitka rezultira širenjem zjenica.

Kao što je poznato, širenje zjenica se javlja kod zaljubljenih ljudi i onih koji osjećaju požudu. Dopamin se otpušta u mrežnicu oka kada dođe do aktivacije optičkih živaca kao odgovor na izloženost svjetlu.

Znanstvenici su otkrili da su se električni signali u mrežnici pojačavali kada su ispitanici unosili u usta mali komad čokolade. Dakle, ljubav prema toj namirnici doslovno se mogla očitati u očima, proširenjem zjenica. Takve reakcije tijela, kako je izmjereno, pratila je i povećana razina dopamina.

'Iskreno, malo nas je iznenadilo što je učinak na čokoladu baš tolik da se može očitovati u očima, ali rezultati pokazuju upravo to', istaknula je dr. Jennifer Nasser, profesorica na fakultetu Nutrition Sciences in Drexel University's College of Nursing and Health Professions, koja je i vodila neobično istraživanje.