ovakva nezgoda se može dogoditi svakome

Ljeto provodite na Mediteranu? Evo što vam je potrebno za savršen odmor bez tegoba!

30.06.2021 u 16:27

Bionic
Reading

Napokon ste dočekali! Vaše super povoljne avio karte kupljene prije pandemije napokon ćete iskoristiti

Provesti odmor na obalama Portugala, Španjolske ili Italije istinski je doživljaj, a posebno kad znate da za to iskustvo ne morate izdvojiti bogatstvo. Čak i ako niste putoholičar, kulture Mediterana i zemalja koje žive poput naše za života biste morali upoznati. Provesti ljetne ribarske večeri uz vino u Lisabonu ili Portu, uživati nekoliko dana u surferskom kampu na Kanarima ili pojesti tone tjestenine na talijanskoj obali Amalfi i otploviti jedrilicom dalje od obale na jedno poslijepodne… zvuči kao savršen odmor kojeg ćete se sjećati cijeli život. A da biste svoju ljetnu relaksaciju u potpunosti ispunili, nema smisla da odlazite na put nepripremljeni. Na vrijeme spriječite da ljetni odmor umjesto na plaži, provedete u hotelskoj sobi u temperaturi i bolovima ili nekim drugim posljedicama nebrige oko tijela.

Prije svega, pripremite svoje tijelo na sunce, izvana i iznutra. Mediteransko sunce je jako i narodi divnih zemalja najčešće svojim tenom to i pokazuju. Preplanuli Španjolci, Portugalci i Talijani rijetko kad se izlažu višesatnom suncu, posebno oni koji žive na obalnim predjelima. Kroz stoljeća, njihova koža se adaptirala prema jakom suncu. Ukoliko ste odrasli u južnim krajevima naše zemlje, situacija je s vašim tenom vjerojatno slična. No, ako niste, mala pomoć je svakako dobrodošla kako već prvu večer ne biste završili s rashlađenim jogurtom na leđima dok vaše društvo uživa u škampima i šampanjcu u predivnoj lokalnoj taverni. Koža se priprema za sunce uz nekoliko važnih koraka – koristite zaštitni faktor veći od 30 SPF, unosite beta karoten i likopen u kapsulama ili kroz hranu i najvažnije – osluškujte svoje tijelo. Ako vam poručuje da je vrijeme za odmor od sunca i bježanje u hlad, revitalizirajte se osvježavajućim napitcima.

Vrijeme je za dodatan unos tekućine. Tijelo se znoji, a prilikom turističkog istraživanja nekih divnih starogradskih lokacija za vrijeme sieste, važno je piti puno tekućine. Tijekom cijele godine dvije litre tekućine u danu mjera su idealna za odraslog čovjeka, a slobodno toj brojci dodajte još 30 posto više u ljetnim mjesecima. Voda je primarni izvor hidratacije, no ako vam ogromne litre čiste vode ne odgovaraju, možete dodati narezani svježi krastavac, poneku kupinu ili nacijediti malo limunovog soka. Brzo ćete se odviknuti od pića koja su bogata šećerima, a koja imaju suprotan efekt. Slatki napici momentalno osvježavaju, no nakon 10-ak minuta mogu u potpunosti dehidrirati tijelo jer sadrže više šećera nego mineralnih osvježavajućih tvari. I ne brinite, ako sami ne prepoznajete kada vaš organizam vrišti za tekućinom, na tržištu je danas sve više aplikacija, pametnih boca, aparata i ostalih gadgeta koji vam mjere postotak hidratiziranosti tijela tako da možete biti bezbrižni.

Doista, bez tekućine je teško preživjeti sparne dane, no važno je i pravilno se hraniti. Kao da je priroda savršeno posložila stvari, pa su namirnice bogate beta karotenom i likopenom koje pripremaju kožu za sunce, isto tako idealna ljetna hrana! Mrkva, batat, rajčica, crvena naranča, grejp, lubenica, papaja… neke od namirnica koje su bogate nutrijentima idealnima za ljeto. Hrana puna beta karotena najčešće je narančaste, a hrana bogata likopenom gotovo uvijek je crvene boje. Tako da i na ovom polju ne možete pogriješiti, ako se pitate što tijekom vrućih dana jesti. Samo odaberite svježe sezonsko voće i povrće spomenutih boja! Ljeti je nužno smanjiti unos proteina, baš zato što su takve namirnice sklone kvarenju i izazivanju tegoba u ljudskom tijelu. Birajte svježe pripremljenu ribu i perad bijelog mesa i sve pažljivo termički obradite. U protivnom bi moglo doći do… crijevne viroze čija je posljedica nimalo privlačna nuspojava – akutni proljev. Najgora ljetna bolest koja u potpunosti iscrpljuje vaše tijelo napada posebno u vrućim mjesecima. Kada promijenite klimu i odete u krajeve u kojima se hrana drugačije obrađuje od onoga na što ste naviknuli ili se dogodi nesvjesnog unošenja hrane zaražene bakterijom u organizam, vaš organizam to prepoznaje kao neodgovarajuće stanje i dolazi do kaosa.

Prva pomoć kod eskalacije svega što ste pojeli iz vašeg organizma svakako su - voda, nezaslađeni čaj od šipka, štapići i Hidrasec® Effect, pametan lijek za liječenje simptoma akutnog proljeva. Kao i kod svakog lijeka, prije upotrebe tvrdih kapsula potrebno je pažljivo pročitati upute o lijeku, a o rizicima i nuspojavama pitati svog liječnika i ljekarnika. Uz odgovarajuću nadoknadu soli i tekućine, ovaj lijek je namijenjen za kratkotrajno liječenje simptoma akutnog proljeva. Uz to, sadrži racekadotril s antisekrecijskim djelovanjem na crijevo. Na taj način se smanjuje prekomjerno lučenje vode i elektrolita u crijevu te ublažavaju simptomi proljeva i dehidracije. Važno je spomenuti da pri liječenju ove najčešće ljetne bolesti, birate proizvod koji smanjuje broj i količinu stolice, a pri tome ne usporava peristaltiku crijeva. Točnije, da ne izaziva kontra efekt. Nekoliko dana dijete i njege organizma i ponovno ćete biti spremni za akciju. Dobro bi bilo spomenuti da narednih dana nakon akutnog proljeva i crijevne viroze nastavljate uzimati lijekove i propisanu hranu te pratiti stanje.

Za kraj je ostao još jedan korak u pripremi za vaše mediteransko ljeto, a to je briga o stanju uma. Trudili ste se svoje tijelo pripremiti da funkcionira kao savršen stroj, a kada zakaže, posljedice se mogu izliječiti. No, mentalno stanje je isto važno, a i za njega postoje lijekovi. Ne znamo jeste li zaboravili na njih. Dobro štivo, glazba, ugodno društvo, večeri s prijateljima i obitelji, lagane šetnje i po mogućnosti, i to samo ako vam posao dopušta jer ne želimo uznemirene pozive vaših šefova u redakciju, digitalni detoks. Odmor je važan, zaslužili ste ga.

PRIJE UPOTREBE PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTU O LIJEKU, A O RIZICIMA I NUSPOJAVAMA UPITAJTE SVOG LIJEČNIKA ILI LJEKARNIKA