AKTIVNO I KREATIVNO

Ostavite mobitele i izađite u prirodu! Ovo su najluđi ljetni sportovi

25.07.2017 u 08:43

Bionic
Reading

Ležanje na plaži, bilo to na ručniku za 30 kuna, bilo koncesionarevoj ležaljki s istom cijenom najma po satu, nesumnjivo ima svojih čari, ali nije za svakoga. Ljeto nudi puno više, i ne nužno samo na plaži, a mi vam donosimo nekoliko prijedloga za aktivnije trošenje godišnjeg odmora ili ljetnih praznika

Neki izumi nikad neće doživjeti svojih pet minuta slave, drugi hoće, ali ne i njihovi izumitelji. O fidget spinnerima znamo manje-više sve, a igračku koja je zaludjela svijet i koju je još proljetos bilo poduhvat nabaviti u Hrvatskoj danas dobijete od domaćeg trgovačkog lanca prijeđe li iznos vašeg računa xx kuna. Mislite li da ćete s njim biti kul na plaži? Makar izgradili pješčanu utvrdu s tornjem od 58 fidget spinnera i s po jednim na svakoj kuli osmerokrakog zdanja, nećete!

Skakutava loptica Waboba

Srećom, postoji izum koji bi ljeto mogao učiniti zabavnijim, a njegovog donositelja kraljem plaže. Riječ je o loptici Waboba, dizajniranoj za skakutanje po vodenoj površini poput žabica s oblutkom. Nećete ju pronaći na štandu s kokicama kao spinnere, ali uz nekoliko klikova i malo strpljenja vaša može biti za manje od sto kuna. Priznamo, pored tolikih oblutaka nema smisla bacati kune da biste srušili osobni rekord u žabicama, no Waboba pruža puno više od toga i nemjerljivo je ugodnija oku promatrača i od najljepšeg kamena. Kako na pogled, tako i na dodir.

Nikom razumnom ne bi palo na pamet zauzeti pozicije na plaži i dodavati se kamenim oblutkom praveći žabice, što s Wabobom može, a to je tek početak. Zabava je zagarantirana kako za poveće društvo na plaži, tako i za usamljenike na privatnim bazenima i njihove napuhane plamence.

Autor: Youtube

Disc golf ili frizbijem kroz šumu

Iza disca u nazivu ovoga sporta krije se svima dobro znani frizbi, koji je iz prvotnog naziva 'frizbi golf' morao biti izbačen zbog autorskih prava vezanih uz brend. U Hrvatskoj ima nekoliko disc golf klubova i nekoliko uređenih terena, a održavaju se i međunarodni turniri. Stvar je vrlo jednostavna - na nekom terenu postavite određeni broj koševa koji glume rupe u golfu i u njih pokušate sa što manje bacanja ubaciti posebno dizajnirani leteći disk. Tereni na kojima se igra mogu biti već postojeći golf tereni s dodatkom koševa, ali može to biti i bilo koja livada ili, za ljetne sparine idealno, šuma. Uz malo kreativnosti, disc golf možete zaigrati i s običnim frizbijem bilo gdje, pod uvjetom da ne ljetujete recimo podno Svetog Ilije ili Biokova i kroz ljeto volite kročiti u japankama.

  • +6
Disc golf Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

ZaSUPajte golf na pučini

Znamo već da veslanjem na dasci (Stand Up Paddle - SUP) možete istesati liniju poput brojnih holivudskih zvijezda ili otkriti tajne skrivenih morskih uvala i rukavaca rijeka. U Poreču već nekoliko godina snagu odmjeravaju viđenije face ovog sporta koje su nakon naporne utrke znale pokazati i njegovu zabavniju stranu i zaigrati SUP vaterpolo. Za ovo vam, osim jako puno snage, treba odgovarajuće napuhujuće igralište, a u nedostatku istog neka vam morska pučina bude golf teren. SUP daske već neko vrijeme dolaze i u varijanti za napuhavanje, a iako ih možete nabaviti već i u trgovačkim lancima pored sanduka s lubenicama, preporuka je da to ipak učinite kod profesionalaca. U trgovačkom lancu pak možete kupiti napuhujuće kolute za djecu i postaviti ih po moru kao rupe za golf. Ubacivati možete Wabobu, frizbi, a i kamene oblutke. Na pučini ste i nema bojazni za kupače, a pripazite samo da kamenom ne oštetite boju jureće jahte.

  • +15
Veslanje na dasci Izvor: Licencirane fotografije / Autor: SUPer Surfers Challenge Zagreb 2017

Ukrotite dasku i zmaja

Valovi koji zapljuskuju obale Hrvatske, barem za sada, svojom veličinom ne pružaju mogućnost užitka u surfanju. Jahati valove na dasci, na sreću, može se i uz pomoć vjetra kojeg na našoj obali ne manjka. Neka od mjesta na kojima uvijek puše neki vjetar su Viganj na Pelješcu, ušće Neretve ili plaža Ždrijac kod Nina, gdje tajne kroćenja daske pod nogama i zmaja u rukama učite od licenciranih instruktora. No valja imati na umu to da oprema za ovaj sport nešto i košta pa ako ne živite u blizini vjetra i vode, razmislite o isplativosti bavljenja njime. Doduše, zmaja možete krotiti i snowboardom na nogama, a postoje i varijante dasaka s kotačima za travu ili pijesak. No bez vjetra i prostranstava, bez dalekovoda i raznih drugih prepreka, neće ići.

  • +11
Kitesurfing ili kiteboarding Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Ukrotite samo dasku

Dobra alternativa kitesurfingu je wakeboarding, koji, iako se odvija na ograničenom prostoru, vještijem jahaču može pružiti dosta zabave. Daska za wakeboard slična je onoj za kitesurfing, a umjesto vjetrom pogonjenog zmaja vuče vas sajla ski lifta. Monotoniji kruženja ispod lifta doskočilo se postavljanjem raznih elemenata na vodenoj površini na kojima se mogu izvoditi razni trikovi. Unatoč zainteresiranosti građana i organizaciji međunarodnih natjecanja, Wake park Jarun i Grad Zagreb nisu pronašli zajednički jezik pa lift ove godine nije postavljen na Malom jezeru. No ako ste u blizini Novalje na Pagu, Punta na Krku ili Zelene lagune u Poreču, isprobajte kako je biti vučen po vodi s daskom na nogama.

  • +5
Wakeboarding Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić

Segway polo ili foot hockey? Zašto onda ne i hoverboard hokej?

Kad smo već kod balansiranja, spomenimo da vam za to nisu nužno potrebne vodena površina i daska na njoj. Nije dugo trebalo da se nakon pojavljivanja segwaya zaigra i segway polo, sport koji iziskuje uravnotežene igrače. Segwayi su zbog svoje cijene igračke primjerenije malo 'većim dečkima', no zato se svaki drugi klinac kvartom kotrlja na hoverboardu. Ne mora to nužno biti polo. Ljetne varijante hokeja igraju se u rolama, ali i u tenisicama, pa zašto onda ne biste zaigrali i na hoverboardima?

Autor: Youtube

Plažni tenis ili frescobol

I reketni sportovi imaju svoju plažnu varijantu, a nešto što se zbog popratnih zvukova na prvu čini kao iritantan hibrid tenisa, badmintona i stolnog tenisa zapravo je ozbiljan sport koji najviše prakticiraju na pješčanim plažama Brazila. Ambiciozniji igrač u žaru borbe posegnut će i za potezima kakvih se ne bi postidio nijedan majstor picigina pa nema sumnje da sport ima potencijala i na našim plažama. Nekako stječemo dojam da bi Waboba proizvodila manje iritantne zvukove od klasične frescobol loptice, no za svaki vaš pokušaj odričemo se bilo kakve odgovornosti.

Autor: Youtube

Čarobnjački sport metloboj

Ako ste pozorno čitali knjige o Harryju Potteru, ne trebamo vam puno objašnjavati o čemu je ovdje riječ, a spomenut ćemo samo da je čarobnjački sport za ovozemaljske potrebe doživio malene preinake te da igrači u njemu ne lete. Prvi službeni trening metloboja u Hrvatskoj održan je 1. travnja ove godine na Bundeku, a kako je najavljujući taj događaj rekao jedan od organizatora iz Ministarstva magije, metloboj bi se najjednostavnije opisalo kao ragbi s metlama i primjesama graničara. Kako još začiniti svoje ljeto, pročitajte samo na tportalu

  • +8
Na Bundeku održan prvi hrvatski trening u metloboju Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić / CROPIX