OPASNO ZADOVOLJSTVO

Ledena kava kalorična je kao večera

28.07.2009 u 08:28

Bionic
Reading

Ledena kava nije nimalo bezazlen napitak u slučaju da su vam kalorije važne. U njoj se, naime, krije gotovo četvrtina dnevne preporučene količine kalorija

Pića koja konzumiramo kako bismo se razbudili, osvježili ili preskočili obrok mogu sadržavati jednaki broj kalorija kao obilna večera, upozorilo je Udruženje za zaštitu od raka.

Kava koju tako rado naručujemo u kafićima često sadrži više od 200 kalorija, dok neki napici, među kojima i ledena kava, sadrže i više od 560 kalorija. Neke kombinacije šećera, punomasnog mlijeka i šlaga, koje čine ledenu kavu, izuzetno su kalorične te ne predstavljaju nimalo zdrav izbor, priopćilo je Svjetsko udruženje za istraživanje raka.

Pokazali su to na primjeru Starbucksovog popularnog pića 'mocha frappuccina' koji sadrži čak 561 kaloriju, što je više od polovine preporučene doze koju žena treba unijeti u toku dana. Popularna 'kava za van' ima 457 kalorija, a najmanje je kalorična kratka kava bez šlaga, sa 'svega' 288 kalorija, piše Daily Mail.

Pažljivo unošenje kalorija na listi je prioriteta za zdravi život i zaštitu od raka, a dolazi odmah nakon nekonzumiranja cigareta, stoga u Udruženju pozivaju na oprez pri konzumaciji 'nekaloričnih' napitaka.

'To je količina kalorija koju biste očekivali u večernjem obroku, a ne u napitku', kaže dr. Rachel Thompson iz Udruženja: 'Podatak da ledena kava koja se nudi na tržištu sadrži više od jedne četvrtine preporučene dnevne hranjive vrijednosti je zaista alarmantna. Stoga, ako pijete kavu, neka ona bude bez šećera i s obranim mlijekom jer ono sadrži manje kalorija.'