'ŠTO ĆE REĆI SUSJEDI'

'Lajna' za dijete - da ili ne?

03.07.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Iako mnogi roditelji shvaćaju praktičnost vodilice za dijete, većina će ipak odustati od njezine upotrebe zbog predrasuda i vječnog pitanja 'što će reći prolaznici'

Ukoliko u Google upišete 'vodilica za bebe' ili 'lajna za djecu', osim pokoje fotografije proizvođača naići ćete na bezbroj foruma i komentara na kojima se majke zgražavaju nad ovim roditeljskim pomagalom. 'Onak', još mu samo fali brnjica!', 'Pa ljudi nisu normalni', 'Tretira svoje dijete kao da je pas', 'Strava', 'Kako ih nije sram, neka sebi stave to oko vrata', samo su neki od gomile komentara. Unatoč tome, mnoge od njih, posebno majke blizanaca, zaključuju da bi im ono itekako olakšalo život.

Mnogim se roditeljima odsjeku noge kada se dijete zatrči prema cesti, gleda ribice tik uz rivu, potrči za loptom ne gledajući ide li automobil te ode u šetnju sa starijom osobom koja ne može potrčati za njim. Ipak, zbog predrasuda i mišljenja 'što će reći prolaznici' tek se minimalan broj roditelja odlučuje na taj potez i u potpunosti zanemaruju činjenicu da je u nekim slučajevima riječ o sigurnosti djeteta. Stoga se nameće pitanje može li bilo kakva zaštita za dijete izgledati ponižavajuće?


Neki roditelji, čije dijete ima problema s prohodavanjem i često pada, shvaćaju praktičnost vodilice koja mu se pričvrsti na leđa i ramena, no sam spomen riječi 'vodilica' ili, kako narod to voli preimenovati, 'lajna' automatski odbija od mogućnost njezinog nabavka. Zanemarimo i činjenicu da je ona u mnogim svjetskim zemljama sasvim normalna pojava. 'Imam je i jesam li zbog toga grozna mama?', pita se jedna majka. Dodaje kako joj je pomogla dok je dijete učilo hodati jer je gubilo ravnotežu i smatra da je vodilica vrlo praktična i da treba biti fleksibilan po tom pitanju. Druga nam pak majka tvrdi da je dijete, nakon što je prestalo koristiti vodilicu, 'hodalo kao muha bez glave' te da se tijelom naginjalo previše naprijed.

Bilo kako bilo, ne postoji točan odgovor na pitanje treba li dijete voditi na vodilici ili ne. Ono što je zasigurno ispravno za svakog roditelja jest učiniti sve što je najbolje za njegovo dijete i njegovu sigurnost, bez obzira što rekli susjedi.