LJEPOTA MINIMALIZMA

Kultna haljina iz 90-ih ponovo je jedna od najpoželjnijih, a osvaja jednostavnošću i elegancijom

22.04.2019 u 22:15

Bionic
Reading

Jednostavne slip haljine, koje izgledaju poput spavaćica, vječni su model koji zapravo nikad ne izlazi iz mode, a svako malo zasjednu na sam vrh aktualnih trendova. Ovoga proljeća i ljeta ponovo se nameću kao jedan od najpoželjnijih modela

Iako su vrhunac popularnosti dosegle u 90-ima, minimalističke slip haljine nisu nestale s modne scene, već su se nametnule kao modni klasik. Ove su se sezone vratile u punom sjaju, a privlačni satenski modeli zahtijevaju doduše skoro pa savršenu liniju jer se u njima, nažalost, ocrtava svaki nedostatak i višak.

  • +4
Satenske haljine Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Modni vremeplov ponovo je aktualizirao 90-e, a trendovi iz tog desetljeća već neko vrijeme suvereno haraju modnim svijetom. Dizajner Calvin Klein upravo je u devedesetima posegnuo za vječnom inspiracijom, slip haljinom ili spavaćicom koja je savršeno utjelovila njegovu dizajnersku filozofiju.

Minimalistička haljina inspirirana donjim rubljem iz 20-ih godina prošlog stoljeća postala je najpoželjniji model te dekade. U ženstvenim, jednostavnim haljinama Winona Ryder, Kate Moss i Gwyneth Paltrow pozirale su na crvenim tepisima, a jedna od najvećih modnih ikona Carolyn Bessette Kennedy isti je taj model odabrala za vjenčanicu, koju joj je kreirao tada još nepoznati Narciso Rodriguez i šokirala modni svijet svojim, za mnoge tad previše jednostavnim, modnim odabirom za tako važan trenutak.

Slip haljine koje je dizajnirao Klein savršeno su utjelovile njegovu prepoznatljivu minimalističku estetiku: nisu imale nepotrebne vidljive zatvarače, bile su udobne, a opet dovoljno ležerne usprkos luksuznoj izradi, lijepo su padale i senzualno obavijale tijelo. Ne čudi stoga što su postale toliko popularne, ali i kopirane. Postale su svojevrsna uniforma 90-ih, zapravo bazni komad koji se mogao stilizirati u brojnim smjerovima, jer uz nju se može nositi gotovo sve.

To što se mogla lako kopirati i to po pristupačnim cijenama zasigurno nije naškodilo širenju njezine popularnosti. Tajna uspjeha i dugovječnosti ove haljine leži baš u njezinom jednostavnom, ali itekako elegantnom dizajnu, a ta kombinacija nikad nije dosadna, čemu svjedočimo i ove sezone.