FUNKCIONALNI I DEKORATIVNI

Kuhinjski uređaji postaju ukras kuhinje

Bionic
Reading

Najnoviji trendovi u uređenju stavljaju kuhinju u središe zbivanja te joj daju dodatnu ulogu mjesta za okupljanje ukućana u kojoj uređaji imaju posebnu estetsku važnost

Nijedna prostorija stana ne predstavlja tako usko povezan sklop uređaja, opreme i elemenata namještaja poput kuhinje. Ova tehnološko-funkcionalna estetska cjelina zahtijeva posebnu pažnju pri projektiranju, jer svaki pogrešan odabir dovodi do dugoročnih posljedica. One će se osjetiti pri obavljanju svakodnevnih poslova i remetiti njihovu učinkovitost.

No osim kvalitativnih i funkcionalnih zahtjeva, nameću se i oni estetski,
koji boravak u njoj čine ugodnijim, a radne procese jednostavnijim. Iako su uređaji nužan element u opremanju svake kuhinje, njihova uloga ne treba biti isključivo funkcionalna, već i dekorativna. Štednjaci, nape, pećnice, hladnjaci i ostali uređaji mogu postati naglasak, koji će kuhinju učiniti atraktivnom i posebnom. Osim toga, najnoviji trendovi postavljaju kuhinju u središe zbivanja te joj daju dodatnu ulogu mjesta za okupljanje ukućana u kojoj uređaju imaju posebnu estetsku važnost.

Napa se odlično uklopila i izgleda kao svjetiljka


Neobični oblici štednjaka ugrađeni u radnu ploču ili postavljeni na nju kao odvojen naglašen element, pretvorit će je u dinamičnu plohu, koja odnosom materijala i dimenzija radne ploče i štednjaka stvara atraktivnu kompozicijsku cjelinu. Obavezan element uz štednjak je napa. Ona može biti izrazito naglašena, a osobito ako se element sa štednjakom tretira kao izdvojena cjelina u kuhinjskom prostoru. Dizajn napa toliko je napredovao da je totalno negirao njezinu funkcionalnost te joj dao izrazitu estetsku ulogu poput naglašenog rasvjetnog tijela, dekorativne slike na zidu ili skulpture u prostoru dominantnih dimenzija. Ako odaberete ovakvu koncepciju, elementi kuhinje trebaju biti jednostavni, u jednoj ili dvjema bojama.

Grupiranje uređaja u ugradbenom ormaru pridonijet će ukupnom tehnološko-estetskom dojmu kuhinje. Pećnicu, kao izdvojeni element, naglasite smještajem u ugradbeni ormar što većih dimenzija, na visinu 90 do 120 centimetara. Idealno ju je smjestiti centralno. Mikrovalna pećnica, aparat za kavu pa i TV skladno će se uklopiti u ovu kompoziciju. Ako uređaji nisu grupirani, nemojte ih naglašavati pojedinačno, jer ćete narušiti sklad kuhinje. U tom slučaju, kuhinju naglasite bojama i formom.

Klizna ili zaokretna vrata masivnog ugradbenog elementa trebaju biti potpuno neutralna, kroz jedinstven odabir materijala. Čistoća vertikalne plohe s naglašenim uređajima dat će eleganciju i snagu koja ostavlja bez daha. Poželjno je hladnjak i zamrzivač ugraditi u ovaj isti, prostorno neutralni, kuhinjski element.

Estetsko-tehnološki dojam pojačat će i kuhinjske slavine s vrlo izraženom vertikalnom dimenzijom.

Slavine neka budu naglašene


Suvremeni dizajn uređaja pruža podjednaku priliku ispuniti želje ljubiteljima retro stilova, kao i sljedbenicima posljednje riječi tehnike, koji kuhinju pretvara u 'kapsulu' iz SF filmova. Naglašeni minimalističko-geometrijski izražaj daje joj futuristički izgled, ali i multipraktičnost pri uporabi i održavanju. Odabir kvalitetnih i atraktivnih uređaja na tržištu zaista je velik, a na vama je samo da se odlučite za željeni stil uređenja kuhinje u kojem uređaji postaju ukras prostora!

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr