NOVA OTKRIĆA

Kuhate li rižu na pogrešan način i tako ugrožavate zdravlje?

09.02.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Najnovijim istraživanjima znanstvenici su otkrili kako milijuni ljudi ugrožavaju zdravlje kada kuhaju rižu u premaloj količini vode pa je to trenutno veći problem od pitanja treba li izbaciti onu bijelu zauvijek iz kuhinje

Riža često sadrži arsen kao posljedicu industrijskih zagađivača i pesticida koji su korišteni u prošlosti te se zadržavaju u poplavljenim poljima. Znanstvenici kažu kako to sve unosimo u organizam ukoliko rižu ne kuhamo u više vode, a zbog toga ju je još bolje ostaviti da se namače preko noći.

Kako piše The Telegraph, dugotrajna izloženost toksinima pomaže razvijanju bolesti srca, karcinoma, dijabetesu ili smetnjama u razvoju. Što se tiče sigurnije pripreme riže, znanstvenici zaključuju da se većina toksina i pesticida može saprati s riže tijekom kuhanja u većoj količini vode ili duljem namakanju.

Profesor Andy Meharg sa sveučilišta Queens u Belfasu testirao je tri načina kuhanja riže za BBC-jevu emisiju 'Trust Me, I’m a Doctor' i proučavao koliko je arsena ili pesticida zadržala nakon svakog od njih. Meharg je prvo rižu kuhao na klasičan način stavivši duplo više vode koja je isparila tijekom kuhanja.

Drugi je eksperiment uključivao pet puta više vode, a nakon što je poslije odlio višak, isprao je i polovicu toksina sa zrna. Pogađate, treća se metoda pokazala najzdravijom jer je riža odstajala u vodi noć prije. U ovom je slučaju sa zrna isprano čak 80 posto toksina.

Zaključak je da za najzdravije kuhanu rižu treba kombinirati drugi i treći postupak. Dakle, rižu ostavite preko noći da se dobro namoči. Idući korak je da ju temeljito isperete pa procijedite i skuhate jednu mjeru riže u pet puta više vode.