MOGUĆE JE

Korisni savjeti za uspješno pridržavanje odluka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.02.2012 11:53
  • Objavljeno 17.02.2012 u 10:39
djevojka zamisljena naocale

djevojka zamisljena naocale

Izvor: photl.com / Autor: photl.com

Početak godine obično je uvijek u znaku donošenja gomile odluke o tome kako ćemo se ponašati, što ćemo napraviti ili kojih navika ćemo se riješiti

Dakako, vrlo često se tih odluka ne pridržavamo, pa prije ili kasnije odustanemo od njih i nastavimo po starom. Prisjetili smo se nekih ideja kako se uspješno pridržavati odluka.

Donosite odluke koje su ostvarive: Ako kažete da ćete se npr. truditi redovito učiti, da ćete biti ljubazniji prema ljudima ili da ćete se zdravije hraniti, to nisu odluke koje su nerealne. Te odluke je moguće ostvariti, što se pak ne bi moglo reći za odluku da ćete npr. otputovati u Hollywood i postati nove filmske zvijezde ili nešto na tom tragu. Neka su vaše odluke realne - tada će ih biti moguće i ostvariti.

U društvu je sve lakše i zabavnije: Ako ste npr. odlučili tri puta tjedno baviti se nekim sportom ili ići u teretanu - učinite to s prijateljem ili prijateljicom i budite podrška jedni drugima. Naravno, bilo bi poželjno da je ta osoba jednako ili čak više motivirana istrajati u odluci.

Recite svima za svoju odluku:
Teže je odustati kad svi znaju što pokušavate pa će vam biti neugodno reći da ste odmah odustali. Moguće je da će biti i onih koji će vam odmah na početku reći da nema šanse da istrajete i da to postignete – to vas još više može motivirati u ostvarivanju svoga cilja i potaknuti vaš inat, odnosno da svima pokažete da možete!

Bitno je da vas to što radite ispunjava: Ukoliko donesete odluku da ćete ostvariti nešto što zapravo nimalo ne želite, teško ćete uspjeti. Ako je ipak riječ o nečemu što vam se ne sviđa, ali smatrate da biste to ipak trebali napraviti, pokušajte naći način da vam ono što morate napraviti bude zanimljivije i zabavnije.

Neka vas ne obeshrabre prepreke: Prepreka će uvijek biti, ali su zbilja rijetko kada toliko nepremostive. Zato ne dopustite da vas bilo što zaustavi na vašem putu. Vjerojatno će vas kad-tad usporiti, ali ako budete uporni i mrvicu tvrdoglavi, ostvarit ćete ono što ste si zacrtali.

Bilježite uspjehe: Svaki put kad postignete nešto pozitivno povezano s onim što ste odlučili, zapišite to. Ukoliko ste odlučili bolje se slagati s roditeljima, zapišite kada ste pospremili sobu, otišli samoinicijativno u trgovinu i sl. Kako lista pozitivnih stvari bude rasla, osjećat ćete se bolje i biti više motivirani da izdržite.

Budite pozitivni: Ako stalno sebe podsjećate kako će sve izgledati kad jednom uspijete u onome što želite ostvariti, bit ćete i motiviraniji da izdržite u provođenju odluke.

Nemojte si zamjerati ako nešto ne uspijevate ostvariti u predviđenom roku: Nikad ne možete znati za baš sve prepreke, niti je moguće uvijek realno procijeniti koliko će vam biti potrebno da ih ostvarite. Nije bitno ako stvari teku sporije nego što ste planirali, bitno je da postoji bar nekakav napredak i da ne odustajete.

Zato samo hrabro i budite uporni!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi