GURU O KANDIDATIMA

Kolinda kao vila u tornju, Ivo u loše krojenom odijelu

23.09.2014 u 11:43

  • +11

Modni stil predsjedničkih kandidata

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Bionic
Reading

Glavni kandidati na predsjedničkim izborima, Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović, za sada ne odaju dojam kao da pridaju previše pozornosti izboru odjeće u kojoj se pojavljuju u javnosti

Hrvatske političare uglavnom smo naviknuli gledati u loše krojenim odijelima, a čini se da i političarke žele ostaviti dojam da im izgled i odjeća nisu toliko bitni koliko posao kojim se bave. No većina političara u Europi i SAD-u jako paze i na dojam koji ostavljaju odabirom odjeće.

Političari bi se, savjetuju stilisti, trebali odijevati tako da stilom i cijenom svoje odjeće uvijek budu u rangu publike kojoj se obraćaju ili stepenicu iznad toga. To znači da se ne bi smjeli odijevati ni puno lošije ni puno bolje od njih. Njihov krajnji cilj je nagnati glasače da se poistovjete s njima. Htjeli to naši političari priznati ili ne, glasači primjećuju njihov stil i komentiraju ga. Da bi im se predstavili na odgovarajući način, morali bi početi sami sebe shvaćati dovoljno ozbiljno.

Kandidati na predsjedničkim izborima, Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović, do sada su dali naslutiti da ih nije previše briga za to kakvu poruku šalju odabirom svoje odjeće. S tim se slaže i modni stilist i dizajner Boris Banović

'Kako se predsjednička utrka lagano zahuktava, tako su naši kandidati malo više pod povećalom javnosti. Nisam siguran koliko prosječnog Hrvata, koji ima podosta egzistencijalnih problema, uopće zanima tko se bori za udobnu fotelju, ali ipak biramo glavu države, pa bismo onda trebali malo razmisliti.'

Kolinda Grabar Kitarović kao da ne lista modne časopise

HDZ-ova kandidatkinja već godinama ima staromodnu frizuru koja je čini starijom, a često i odabirom odjeće daje naslutiti da joj je barem desetak godina više.

Makeover Julije Timošenko

Zanimljiva je preobrazba Julije Timošenko, a ona je, prije nego što je postala premijerka Ukrajine, imala malo drugačiji stil i tamnu kosu. Kako bi promijenila svoj izgled 'princeze plina', kako su je tada nazivali, i povećala šanse da postane premijerka, Timošenko je zaposlila savjetnika za imidž. Dogodio se makeover i Timošenko je uz pomoć plave kose ispletene u pletenicu i omotane oko glave te ženstvenih haljina u svijetlim bojama dobila željeni look 'skromne seoske učiteljice'. Nije slučajnost to što njezina prepoznatljiva frizura aludira na ukrajinski folklor, nevinost, patriotizam, ali i svetost… Formula se pokazala uspješnom, a Timošenko je postala prva žena u povijesti na čelu Ukrajine.

'Kolinda, koliko god putovala svijetom, jer je ipak u NATO-u, nije baš listala modne časopise u avionu, a mogla bi to ona puno bolje. Za njezin raspon odijevanja bi se jednostavno moglo reći da ponekad izgleda kao voditeljica samostana, a ponekad kao vila zatočena u tornju. Voli velike i upečatljive printove, tako da, ako slučajno ne govori ono što biste htjeli čuti, uvijek možete brojati ornamente na njezinoj haljini ili sakou', kritizirao je Banović njezin modni stil.

Dodaje da Kolinda Grabar Kitarović koji put izgleda kao da se ujutro ne može odlučiti što bi odjenula, pa zbog svog bazičnog stila izgleda kao da je na političku scenu zakoračila ravno iz doba komunizma.

Ivo Josipović ne nosi ništa drugo osim bijele košulje

'No ako Kolinda ponekad izgleda, kad je odjeća u pitanju, kao da naginje krajnjoj ljevici, Josipović više izgleda kao da bi mu zbog kroja odijela pozavidio i sam Tomislav Karamarko', zaključio je Banović i uputio mu kritiku na račun bijele košulje iz koje, čini se, ne izlazi.

‘Njega nisam vidio da nosi išta drugo osim bijele košulje. Osoblje predsjedničkog ureda bi trebalo znati da političari trebaju nositi bijelu košulju samo u svečanim prilikama ili u onima u kojima to zahtijeva protokol.'

Kada su košulje u pitanju, Banović dodaje: 'Amerikanci, koji su davno već proveli istraživanja o tome, sugeriraju političarima da nose tonirane košulje, svijetloplave, krem ili košulje u ostalim pastelnim bojama. Glasače naime odbija bijela košulja jer izgleda previše svečano za običan puk. Još kad uz to stavite loše krojeno odijelo, onda shvatite da nemamo najbolje odjevenog predsjednika‘, zaključio je Banović.

No možda se naši političari povode za primjerom Angele Merkel, njemačke kancelarke koja je - usprkos zaista lošem stilu i staromodnoj odjeći - već godinama čvrsto na čelu jedne od najjačih svjetskih ekonomija.

'Kad je Merkel ušla u politiku, njemački mediji kritizirali su njezinu lošu dječačku frizuru koju je doduše s vremenom promijenila, a na udaru su se našla i njezina nesparena odijela, od kojih ni danas ne odustaje. Međutim njezin staromodni stil nije joj nimalo naštetio u javnosti. Dosadna odjeća po kojoj je postala poznata', objasnio je za Forbes modni kritičar Robb Young, 'znak je ustrajnosti i opreza, a to su dvije karakteristike koje se iznimno cijene u njemačkoj politici'.

Stoga njemački glasači njezin izgled doživljavaju kao iskren odraz njezine osobnosti - racionalne osobe koja s obje noge čvrsto stoji na zemlji i koja ne pridaje pozornost vanjštini.