VIŠE NEGO ŠTO MISLITE

Koliko su stvarno različiti muškarci i žene?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 05.01.2012 10:10
  • Objavljeno 05.01.2012 u 09:14
muškarac žena 1

muškarac žena 1

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Muškarci i žene dijele tek deset posto sličnosti u osobinama ličnosti pa se zaista može reći da su s različitih planeta

Jeste li ikada pomislile da su muškarci s drugoga planeta? Ako jeste, niste se previše prevarile. Naime, najnovije istraživanje pokazuje da su muškarci i žene uistinu vrlo različiti.


Znanstvenici su otkrili da muškarci i žene dijele tek deset posto sličnosti u osobinama ličnosti. Psihološki gledano, uistinu se može reći da su žene s Venere, a muškarci s Marsa.

Kada je riječ o ostalih 90 posto osobina ličnosti, rezultati su nešto očekivaniji. Žene su, primjerice, osjetljivije i toplije dok su muškarci emotivno čvršći i dominantniji.

Istraživanje je obuhvatilo 10.000 ljudi koji su ispunjavali testove osobnosti. U fokusu je bilo 15 osobina ličnosti. Autori projekta su talijanski te psiholozi s britanskog sveučilišta Manchester.

Kao što su znanstvenici i očekivali, žene su skupile više bodova što se tiče osjetljivosti, topline i osjećaja, a muškarci su bili bolji u emotivnoj stabilnosti, dominaciji i osjećaju dužnosti. Zbog svega toga znanstvenici su zaključili da postoje 'iznimno velike razlike u osobnosti između spolova', objavljeno je u časopisu PLoS One

'Očekivao sam da će se preklapati sličnosti u osobnostima muškaraca i žena. Na moje iznenađenje, ali i iznenađenje mojih kolega, razlike su ogromne', istaknuo je dr. Paul Irwing sa sveučilišta Manchester.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi