Odluka pred Novu godinu

Koliko se malo poznajemo: Tjedan dana pratila sam svoje navike

02.02.2016 u 15:27

Bionic
Reading

Dobro spavam, zdravo se hranim, dovoljno se krećem tijekom radnog dana, u pristojnoj sam kondiciji – barem si to govorim, ali kad na kraju tjedna podvučem crtu, ne osjećam se baš tako. Stoga sam probala napraviti mali eksperiment – zapisivat ću koliko sam spavala, koliko se kretala, jesam li dovoljno jela i pila osam čaša vode dnevno, pratit ću u kakvoj sam kondiciji zapravo

S obzirom na to da živimo u 21. stoljeću, ne moram ručno zapisivati u dnevnik, a moj pametni sat pola je posla obavio za mene.

Jutarnja žurba umjesto jutarnje tjelovježbe

Moj prvi dan dnevnika počeo je kao i inače - skakanjem iz kreveta kad sam shvatila da sam pet puta snoozala alarm i da ću zakasniti na posao ako ne krenem odmah. Brzinsko oblačenje, pranje zubi, termosica s kavom, torba, torba za laptop, ključevi i spremna sam za izlazak iz stana.

U tramvaju pijem svoju prvu kavu i čitam mailove za taj dan kad sam se sjetila – idem upisati prvu šalicu kave u svoj novi dnevnik, to jest, aplikaciju koja prati unos kave na smartwatchu. Trčanje po stanu i skupljanje stvari mi je donijelo prva 263 koraka ujutro, ali već pijem prvu kavu. Jedan minus, jedan plus – zaključila sam da je dobro - na neutralnoj nuli sam.

Koliko već sjedim za računalom?!

U uredu me, naravno, dočekala hrpa posla, rokovi koji su jučer prošli i slično. Tlak mi raste, pa zaključujem da mi je vrijeme za drugu kavu. Radila sam i pijuckala kavu kada mi je zavibrirao sat i upozorio da sam neaktivna već neko vrijeme.

Iznenadila sam se kad sam shvatila da je prošlo već dva i pol sata tipkanja pa sam se prošetala po čašu vode. Zapisala sam da sam popila treću čašu, ali sam i unijela drugu šalicu kave. Nisam htjela varati samu sebe, barem ne prvi dan dnevnika. Za sada se statistika ne čini pretjerano dobra – 980 koraka, dvije šalice kave, tri čaše vode.

6000 koraka… u minusu





Odlučila sam se prošetati do obližnje menze na ručak, što je bila hrabra odluka s obzirom na to da je vani hladno unatoč dvjema majicama, šalu i debelom kaputu, a prognoza na satu pokazuje tri stupnja. Na ručku sam malo surfala i tražila koliko je preporučeno koraka napraviti dnevno: između osam i deset tisuća koraka, kažu istraživanja, a moj sat izdajnički pokazuje 2280. Čvrsto sam odlučila popraviti to i doći do barem pet tisuća danas.

Ulazeći u haustor, natjerala sam se popeti stepenicama na četvrti kat umjesto liftom. Negdje na drugom katu već sam proklinjala samu sebe zbog ove ideje jer sam polako ostajala bez daha. U ured sam ušla skroz zadihana, a mjerenje pulsa je pokazalo nevjerojatnih 146 otkucaja u minuti. Još jedan dokaz da mi je potrebno više aktivnosti.

Dolazim doma i pregledavam prve statistike - 4 šalice kave, 6 čaša vode, 4200 koraka, ubrzani puls i još čvršća odluka prije spavanja da se moram pokrenuti prije nego jednog dana ostanem zalijepljena za uredsku stolicu. Motivirana prkosom, palim Nike+ aplikaciju i pokušavam se natjerati na kratki krug trčanja po parku. Tvrdoglavost me natjerala do 2,1 kilometra, nakon čega se umorno bacam na kauč. Nije neki rekord, ali barem sam podebljala broj koraka!

… Sutra će biti bolje



Jutarnja vibracija sata na ruci budi me i pokazuje da sam spavala tj. bila u mirovanju čak 6 sati i 32 minute. Dobro je, pomislih u sebi, bolje nego jučerašnjih 6 sati i 8 minuta. Dan je prošao slično kao i prethodni, samo što sam popila šalicu kave manje, a natjerala sam se popiti još jednu čašu vode. Heart monitor je nakon četiri kata stepenica pokazao puls od 130 otkucaja, što je minimalni napredak, ali svejedno napredak u mojem dnevniku. Svaki sljedeći dan sam radila minimalne napretke i bila sam sretna s njima.

Prvi korak – odluka!

Na kraju tjedna, statistika je rekla svoje – dnevno sam radila između 4000 i 6000 koraka, kava je i dalje ostala na visokoj brojki, ali to je tema za neku drugu kolumnu, pijem više čaša vode nego inače (trenutno sam na 7 dnevno), penjem se bez problema i zadihanosti na treći kat zgrade (priznajem da mi je četvrti već problem) a spavam između 6,30 i 7 sati dnevno. Male dnevne pobjede koje su u tjedan dana napravile veliku pobjedu, a svaki sljedeći tjedan bit će još bolji.

Najvažnije od svega – odluka. Naravno da ima dana kada mi se nije dalo sve upisivati, kada bih u jedan poslijepodne bila toliko isfrustrirana poslom jer nisam napravila pola dnevnog cilja ili kada sam se probudila, a sat je pokazao samo 5 sati spavanja te noći. Sve su to trenutci kada poželiš odustati, ali se sjetiš cilja – uklapanje zdravijeg i aktivnijeg života u ovom nemilosrdnom i stresnom vremenu. Sve se može, važno je samo odlučiti.

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji sa Samsungom kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.