NOVI HIT

Koliko je uopće zdrava ljubičasta dijeta

29.04.2014 u 12:08

Bionic
Reading

Pjevačica Mariah Carey višak kilograma nakon poroda navodno je skinula uz pomoć ljubičaste dijete. Novi hit među popularnim dijetama zagovara konzumaciju isključivo ljubičaste hrane, no postavlja se pitanje – je li ovaj način prehrane doista zdrav način gubitka kilograma?

Paleo dijeta, Atkinsonova, Dukanova dijeta ili pak veganski režim donedavno su slovili za neke od najpopularnijih dijeta, međutim pojavio se sasvim novi hit – ljubičasta dijeta. Ovaj način prehrane zagovara konzumaciju isključivo ljubičaste hrane, a već je zahvatio SAD - šuška se da je Mariah Carey upravo uz pomoć ljubičaste dijete stesala figuru.

Pravila ovog režima prehrane doista su jednostavna: jede se isključivo ljubičasta hrana, i to u neograničenim količinama – poput ljubičastog krumpira ili pak ljubičaste mrkve, piše Daily Mail. Pjevačica Mariah Carey tvrdi da je višak kilograma nakon trudnoće skinula ljubičastom dijetom, a prema napisima u magazinu Star, 44-godišnja Mariah tri puta na tjedan jede samo ljubičastu hranu poput šljiva, grožđa i patlidžana, a rezultatima je oduševljena.

Jedan od razloga sve veće popularnosti ove dijete je činjenica da ljubičaste namirnice sadrže antocijan, snažan antioksidant. Antocijani štite stanice od oštećenja i na taj način smanjuju oboljenje od karcinoma, a također se smatra da usporavaju proces starenja te smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ova dijeta obećava poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sustava, smanjuje rizik od karcinoma i povećava energiju.

Tako su na primjer šljive prepune vitamina C i vlakana dok je ljubičasti krumpir bogat kalijem i željezom te sadrži jednake antioksidante kao i kelj. Borovnice, koje slavni trener James Duigan opisuje kao 'superhranu koju bi svi trebali jesti', moćan su izvor antioksidanta i mogu pomoći u slučaju artritisa, slabijeg pamćenja i lošijeg vida.

Također, u sklopu ove dijete na meniju se nalazi ljubičasta mrkva, puna antocijana i provitamina A kojima se kontrolira razina glukoze. Premda su ljubičaste namirnice pune zdravih nutrijenata, ova dijeta ima i svoje protivnike. Tako Elouise Bauskis, nutricionistkinja iz Nutricentre.com, nije njena zagovornica.

Mariah Carey

'Sjajno je vidjeti to da je ljubičasta hrana sve dostupnija za konzumaciju jer pruža odličan izvor antocijana u našoj prehrani. To je vrsta flavonoida koji ima snažno antioksidativno djelovanje i štiti naše stanice. Antocijani blisko surađuju s vitaminom C u našem tijelu, povećavajući njegovu razinu u našim stanicama, čime se jačaju stanične stijenke i kolagen. Time ljubičasta hrana pomaže u održavanju elastičnosti kože, snazi i izdržljivosti vezivnog tkiva i krvnih žila. Nutricionistički gledano, tijekom dana poželjno je konzumirati hranu različitih boja. Fokusiranje samo na ljubičastu hranu nije preporučljivo jer to vodi u neuravnoteženu prehranu. Međutim svakako je preporučljivo svakodnevno konzumirati ljubičastu hranu, no zajedno s drugim namirnicama.