OTKRIVAJU NAŠI CELEBOVI

Koliko je seks doista bitan za kvalitetnu vezu

  • Autor: M. Š.
  • Zadnja izmjena 08.03.2012 10:47
  • Objavljeno 08.03.2012 u 10:47
žena muškarac seks krevet

žena muškarac seks krevet

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Veza puna strasti, no bez zajedničkih interesa, ili pak veza puna razumijevanja, no s konstantnom nestašicom seksa? Za što biste se vi odlučili? U svakome slučaju, najbolje je kada ne moramo birati

Nedavnim istraživanjem koje je proveo britanski brend Clearblue za trudnoću i plodnost u suradnji s tportalom otkriveno je kako najveći broj Hrvatica (46,35 posto) u seksu uživa dva do tri puta na tjedan. Istraživanje provedeno na devet tisuća Hrvatica pokazalo je i kako njih 20,82 posto se u seksualne igrice upusti dva do tri puta na mjesec, a seks svaki dan prakticira 16,15 posto žena.

No koliko je seks doista bitan za održavanje kvalitetne veze? 'Mislim da jest bitan, iako ne mislim da treba biti jedini način na koji izražavamo strasti. Dakle, svaka partnerska ljubavna veza mora imati i zdrav seksualni život, ali mora imati i zdrav život dijeljenja strasti. Doista je bitno da strastveno želimo podijeliti svoj neki doživljaj, dakle kada smo bili na nekom izvanrednom koncertu ili smo gledali film, čitali knjigu. To je također vrlo bitno da možemo strastveno podijeliti sa svojim partnerom', rekao je za tportal pisac self-help literature Bruno Šimleša.

Samo od sebe se postavlja pitanje koja veza ima više šanse za opstanak? Ona u kojoj se strastveno dijele doživljaji bez strasti ili ona puna strastvenog seksa bez dijeljenja životnih događaja? 'Najbolje je kada ne moramo birati, ali mislim da je za zdravu i dublju vezu doista čak i važnije da dijelimo ove strasti koje nisu vezane uz tijelo. Doista je najbolje kada ne moramo birati', rekao je Bruno Šimleša.

Dražen Breitenfeld

Dražen Breitenfeld

Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

U rutini i pitomosti otkrivam sve više pozitivnosti, kaže Sandra Bagarić

'Naravno da je u početku apsolutno bio bitan seks, nećeš ostati s nekim s kime ti je seks loš, pa makar on bio divan i krasan čovjek. S vremenom taj seks, naravno, postane neka rutina, ako naravno nisi perverzan i ne izučavaš sve te seksualne spravice ili ne upotpunjavaš svoje seksualne apetite sa strane s nekim drugim osobama. Taj seks prerasta u nekakav, mogu reći, pitomiji seks, ali u toj rutini i pitomosti otkrivam sve više pozitivnosti. Koliko je god on bio predvidliv, toliko je prekrasno, nema izučavanja, moj muž što ja volim, a ja znam što on voli. Naravno da se ponekad dogode situacije kada pomisliš: 'Vau, pa nije to za baciti!', naravno da ima dana kada to samo odradiš. Seks je na početku veze vrlo bitan i važno je da ti ta osoba paše i da imate iste apetite. U seksu ne smatram ništa perverznim ako se dvije osobe vole i ako je to između njih. No naravno, nakon određenog broja godina postane malo rutiniraniji', rekla je operna pjevačica Sandra Bagarić za tportal.

'Kao što sve u životu ima amplitude, tako i duge veze imaju svoje amplitude. Hormoni, godine i rutina čine svoje, ali treba 'plijeviti' taj odnos i treba pronaći neke zajedničke interese. Treba se podržavati, naravno da se u jednom trenutku dvoje ljudi i raziđe. Svi smo različiti, ali upravo to uvažavanje te različitosti, tolerancija u odnosu i zajednički hobiji su ključni. Moj suprug i ja imamo posao koji nam je na neki način zaista hobi, mi ga ne doživljavamo poslom. I zaista, kroz tu našu glazbenu komunikaciju mi putujemo, automatski si priuštimo izlete u neke nove svjetove i kulture. Imamo vremena pobjeći iz svakodnevice i posvetiti se sebi, to je jedan od ključnih razloga zašto naša veza traje već 18, 19 godina', dodala je Sandra.

Voditeljicu Mirnu Maras upitali smo koliko se njezina veza sa suprugom Marijem Valentićem promijenila od početka do danas. 'Kao i svakome, nikada nije kao na početku. Mislim, na početku su to neki leptirići, sav si izvan sebe. Kasnije se to izgubi i pređe u neku novu dimenziju, višu razinu, stvori se neki dublji odnos. Na početku si u oblacima, ne možeš jesti, sav si izvan sebe, mislim to bi bilo loše ta cijeli život tako bude jer kako bismo funkcionirali. Tako da bolje da to pređe u neku drugu dimenziju', rekla je Mirna za tportal te dodala kako u vezi mora biti strasti, ali i razumijevanja te da se trudi da upravo takav bude njezin i Marijev brak.

Ponekad se u nekim vezama ne može uspostaviti ravnoteža između strastvenog seksualnog života i dijeljenja bitnih doživljaja. Moramo li doista birati?

'Meni je najbolja opcija da ima strasti, a opet da se s partnerom slažem, da je tu kada ga trebam i da s njim dijelim probleme i da rješavam probleme, to je idealan spoj. Ja se trudim da to tako bude, jer ako šteka samo jedna komponenta, ne valja, dođe do problema', rekla je  Mirna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi