MODERNA VREMENA

Koliko je ravnopravna podjela kućanskih poslova?

14.06.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Premda u današnje vrijeme žene rade manje kućanskih poslova nego prije, novo istraživanje je pokazalo da i dalje, usprkos promjenama, na njih pada najveći dio poslova vezanih za čišćenje i održavanje doma

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da i danas na žene otpada najveći dio kućanskih poslova, a svaki dodatni zadatak vezan za kućanstvo ih uzrujava. Osim toga, žene osjećaju veći stres povezan s održavanjem kućanstva u slučajevima kada u vezi vlada neravnopravnost, piše msnbc.

Rezultati istraživanja slažu se s prijašnjim istraživanjima o podjeli kućanskih poslova u posljednjem desetljeću. Premda i žene i muškarci u današnje vrijeme zahvaljujući modernoj tehnologiji troše manje vremena na kućanske poslove, prošle studije su pokazale da su žene i dalje te koje nose najveći broj poslova na svojim plećima.

'Ova studija je pokazala da najveći broj žena, njih 85 posto, u današnje vrijeme snosi više od polovine odgovornosti za kućanske poslove te su socioekonomski ravnopravne sa svojim partnerom', kažu znanstvenici sa Northern Swedish Cohorta u magazinu Plos One.

U istraživanju je sudjelovalo 371 žena i 352 muškaraca u razdoblju od 1986. do 2007. godine, prosječne dobi 21 i 42 godine. Sudionici su u istraživanju odgovarali na pitanja o svojoj vezi s partnerom, podjeli kućanskih poslova i socioekonomskom statusu te koliko je to povezano s osjećajem nemira, zabrinutosti, nervoze i nemogućnosti koncentracije.

'U kućanskim poslovima žene i dalje imaju veću, a muškarci manju ulogu. Neravnopravnost u obavljanju kućanskih poslova u kombinaciji sa spolnom nejednakošću povezana je s osjećajem nemira i uzrujanosti', tvrde znanstvenici.

Istraživanjem je otkriveno i da žene u 42. godini života, puno više od muškaraca, osjećaju stres, dok je razina stresa u njihovim dvadesetim godinama bila podjednaka. Istraživanje je pokazalo i da se žene, uz to što obavljaju veći dio kućanskih poslova, često nalaze na nižem mjestu socioekonomske ljestvice te su nerijetko manje plaćene za isti posao.

Tako je naprimjer u istraživanju čak 56 posto žena reklo da obavlja najveći dio kućanskih poslova, dok je to isto izjavilo samo 10 posto muškaraca, a tek 14 posto žena i devet posto muškaraca reklo je da su u njihovom kućanstvu obaveze ravnopravno podijeljene.