evo na što paziti

Koliko je Njemačka sigurna: Usporedili smo sigurnost u tri grada domaćina Eura 2024

25.06.2024 u 09:38

Bionic
Reading

Evo na koja mjestima u Berlinu, Hamburgu i Leipzigu vrijedi obratiti posebnu pozornost na sigurnost te pažljivo čuvati svoje stvari

Još otkako je prije šest godina postalo poznato da je Njemačka domaćin Eura 2024, velik broj hrvatskih navijača oduševljeno je počeo planirati svoje putovanje. Osim što je dovoljno blizu da se u većinu gradova domaćina uputite automobilom, dobra vijest je o što se radi o relativno sigurnoj zemlji za putovanje. No, samo ako znate izbjeći pojedine zamke.

Naime, iako su njemački gradovi među najsigurnijima u Europi za posjetu i turistički obilazak, ipak postoje mjesta koja je u njima sigurnije izbjeći. Za vas smo izdvojili ključne savjete kako biste osmislili putovanje bez strepnje i nesigurnosti.

Evo na što obratiti pozornost u Berlinu

U glavnom gradu Njemačke Vatreni su igrali prvu utakmicu skupne faze protiv Španjolske, a ulaznice za ovaj dvoboj odavno su planule. Prava navala hrvatskih navijača uputila se u posjet njemačkoj prijestolnici samo kako bi osjetili dašak atmosfere Eura.

No, samo zato što se očekivala velika navala 'poznatih kvadratića' sa svih strana, ne treba se zavarati osjećajem da ste kao kod kuće. Lokalni 'džeparoši' uvijek koriste svaki eventualni moment nepažnje pa vaš novčanik ili mobitel u trenu mogu nestati.

Kako biste to spriječili, svoje stvari držite u neposrednoj blizini prilikom vožnje u javnom prijevozu, šetnjama krcatim ulicama ili boravljenjima u prostorima s većim brojem ljudi.

Osim toga, posebno treba biti oprezan na centralnom trgu Alexanderplatz, uvijek krcatom turistima i lokalcima, te kod Brandenburških vrata i u glavnoj trgovačkoj ulici Kurfürstendamm, koja je zbog velikih gužva češće poprište sitnih krađa.

Nažalost, na ovakvim putovanjima ponekad se događaju i neočekivane fizičke ozljede pa će vam svaki iskusniji putnik savjetovati uzimanje putnog osiguranja prije nego što se uputite na ovakav događaj. Posebno su poželjne sveobuhvatne police poput GO TRAVEL putnog zdravstvenog osiguranja.

U Groupama osiguranju dobro znaju kakve vas sve nezgode mogu snaći na jednom ovakvom putovanju pa su svoju GO TRAVEL policu osmislili kao pravi 'SOS' paket kojim vam pomažu s raznim izazovima i dilemama, od hitne medicinske pomoći do izgubljene prtljage.

Siguran put u Hamburg

S obzirom na to da je Hamburg od Hrvatske udaljen preko 1200 kilometara, na utakmicu Hrvatske i Albanije većina je stigla avionom. Pri slijetanju u ovu prometnu zračnu luku uvijek se očekuju veće gužve pa samim time trebate biti spremni i na veću opreznost s osobnim stvarima.

Također, imajte strpljenja s čekanjem dolaska prtljage, a ako strahujete od njenog gubitka i provođenja vremena u Njemačkoj bez osobnih stvari, ugovorite GO TRAVEL policu Groupama osiguranja uz koju ćete dobiti do 250 eura naknade za nabavu zamjenske prtljage, ako vaša ne dođe isti dan kad i vi.

Pri dolasku u grad, računajte na visoku mjeru sigurnosti, no dobro je poduzeti uobičajene mjere opreza u čuvanju osobnih stvari, ali i izbjegavati određene četvrti. Za opasnije slovi St. Georg, smještena blizu Glavnog željezničkog kolodvora, ozloglašena po izazovima s drogom i prostitucijom, dok u Wilhelmsburgu, Veddelu, Reepebahnu i Altona-Altstadtu prijeti nešto veća opasnost od sitnih kriminala.

Wilhelmsburg i Veddel otočna su područja Hamburga, u kojima možda možete pronaći nešto jeftiniji smještaj, ali računajte na to da je ovdje stopa krađa i vandalizma nešto veća.

Oprezan treba biti i u Reepabahnu, koji pripada St. Pauliju - dobro poznatom svim nogometnim fanovima po prepoznatljivim, gorljivim navijačima, najčešće obilježenima simbolom kluba; lubanjom s prekriženim kostima. S druge strane, Altona-Altsadt privući će vas svojim lijepim stambenim područjem i kulturnim atrakcijama, no i ona je jedno od mjesta u kojima je potreban povećani oprez, te je GO TRAVEL osiguranje itekako dobrodošlo.

Također, Groupamino putno zdravstveno osiguranje dobro će vam doći i ako putujete s agencijom, jer vas štiti od nenadanog otkazivanja putovanja. Nekad je to zbog iznenadne akutne bolesti ili tjelesne ozljede, a nekad elementarne nepogode zbog koje moramo otkazati putovanje u zadnji čas. Kad se u takvim situacijama prekida putovanje, Groupama osiguranje vam isplaćuje 90 % iznosa koji je zadržala putnička agencija!

Pripazite u Leipzigu

Posljednji na rasporedu gradova domaćina koji će Hrvatsku ugostiti u grupnoj fazi natjecanja je Leipzig, u kojem Vatreni igraju s Italijom. I ovaj grad načelno je vrlo siguran za provod, a povećan oprez potreban je noćnim satima. Tada vrijedi izbjegavati slabo osvijetljeni park Hauptbahnhof, u kojim je zabilježen nešto veći broj krađa i prisustva narkotika, a samim time i fizičkih obračuna.

Također, Grünau je jedna od četvrti u Leipzig koji je poznat po visokim stopama kriminala, uključujući sitni kriminal, vandalizam i nasilje, dok probleme s drogom i/ili sitnim krađama bilježe Plagwitz, Neustadt-Neuschönefeld i Reudnitz-Thonberg. Općenito, Leipzig slovi za nešto manje siguran grad upravo zbog nešto veće pojavnosti narkotika na ulicama, posebno u kasnim noćnim satima i na navedenim područjima.

Da prilikom posjeta ovom gradu ništa ne ostavimo slučaju, ugovorit ćemo Groupamino GO TRAVEL osiguranje koje pokriva vaše troškove hitnih intervencija za slučajeve bolesti ili nezgoda.

Također, ako se odlučite na 9-satno putovanje osobnim automobilom, svakako uz obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, razmotrite i opciju ugovaranja Groupama kasko osiguranja. Groupama asistenciju moguće je ugovoriti kao dodatak Groupama polici obveznog osiguranja te se na nju možete osloniti u raznim situacijama poput kvara, nezgode ili nekog drugog problema koji vas može zadesiti na ovom dugačkom putovanju.

Ako ste među sretnicima koji će Euro uživo pratiti u Njemačkoj, svoje putovanje učinite posve bezbrižnim i uz osiguranje svog doma. I za ovo ćete rješenje pronaći u Groupama osiguranju čija polica 'SIGURAN DOM' štiti vašu nekretninu i imovinu u slučaju nepredvidivih i iznenadnih okolnosti kao što su opasnosti od požara, vremenskih neprilika, izlijevanja vode, i dr., a koje se nažalost nerijetko dogode baš kada ste van zemlje.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji s Groupama osiguranjem.