MERCEDES SLS AMG E-CELL

Koliko električni superautomobil može pružiti gušta?

12.04.2013 u 12:20

Bionic
Reading

Električni sportski automobili sasvim su drugačije beštije od onih koje pogoni motor s unutarnjim sagorijevanjem, a o kolikoj razlici je riječ, možda najbolje govori video prilog koji donosimo u nastavku

Chrisu Harrisu se pružila prilika na stazi isprobati prvi komercijalni električni superautomobil - Mercedesov SLS AMG E-Cell. U pitanju je automobil koji samo vizualno nalikuje bratskom modelu SLS AMG, no koji se od istog u potpunosti razlikuje kad je mehanika u pitanju.

Ipak, čak i ako po strani stavimo baterijsku kralješnicu u tunelu od ugljičnih vlakana, koja čini središnji dio šasije, ili pak činjenicu da četiri elektromotora, po jedan na svakom kotaču, razvijaju 750 KS i 1.000 Nm, ono što najviše impresionira kod SLS AMG E-Cella jest sustav vektoriranja okretnog momenta.

Sofisticirana elektronika, naime, vrši vrtoglavi broj kalkulacija svake sekunde i, ovisno o postavkama, u potpunosti mijenja karakter automobila i način na koji se on vozi.

Sudeći prema Harrisovim reakcijama za upravljačem, rekli bismo da je uz vektoriranje okretnog momenta potpuno zaboravio na nedostatak zvuka, višak kilograma, kratku autonomiju i ostale manjkavosti električnih automobila.

Pogledajte.