pokušajte odoljeti

Kolač gotov u tren oka: Neodoljiv, kremasti tiramisu s jagodama

17.05.2021 u 12:37

Bionic
Reading

Sezona je jagoda, a ima li što bolje, i slađe, od tiramisua s jagodama? Isprobajte ovaj recept s jagodama, piškotama i šatoom od vina

Za pripremu ove slastice bit će vam potrebno svega pola sata, a okus će vas oboriti s nogu. Jagode na kratko stavite u pećnicu i dobiti ćete divan voćni preljev.

U kombinaciji s piškotama i slatkim šatoom od vina, mascarponeom i vrhnjem za šlag ovaj kolač osvojit će vas jednostavnošću, brzinom pripreme i prije svega okusom. No, tiramisu od jagoda treba se nekoliko sati hladiti u hladnjaku, pa trebate biti poprilično strpljivi.

Potrebni sastojci:

  • 850 g jagoda
  • 100g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • korica 1 naranče, vrlo fino naribana

Sastojci za šato:

  • 2 žumanjka
  • 50 ml slatkog bijelog vina
  • 50 g šećera
  • 200 g mascarponea
  • 150 ml vrlo hladnog vrhnja za šlag
  • 2 paketa piškota

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje, na papir posložite jagode, pospite šećerom i koricom naranče te dodajte prepolovljenu mahunu vanilije. Pecite 30 minuta, a nakon toga ostavite da se ohladi.

U dubokoj posudi na pari umutite žumanjke, slatko vino i šećer. Miješajte sve dok dok smjesa ne postane gusta i pjenasta, od 5 do 8 minuta. Ostavite da se ohladi, a zatim umiješajte mascarpone, a nakon toga i vrhnje za šlag.

Pripremite kalup za torte i na dno stavite ocijeđene jagode. Na jagode stavite sloj piškota te ih poškropite sokom od pečenih jagoda. Na piškote dodajte sloj kreme, zatim opet sloj piškota poškropljenih sokom od jagoda. Ponovite postupak još jednom. Pokrijte i ostavite u hladnjaku 12 sati. Prije posluživanja tortu preokrenite i iz kalupa izvadite tako da su jagode na gornjoj strani.