UŽIVANJE U KOKTELIMA

Koja su pića najbolja za plažu i gdje ih popiti

24.05.2013 u 09:32

Bionic
Reading

Boravak na plaži za vrućih ljetnih dana nezamisliv je bez osvježenja. Mnogi kokteli, ali i posebne vrste vina i piva, postali su zaštitni znaci pojedinih zemalja ili regija i upravo bi tamo bilo najbolje uživati u njima

Piña colada, Portoriko

Mješavina ananasa, kososa i ruma poznata kao piña colada na Karibima je bila popularna barem stotinu godina prije nego što ju je Ramon Monchito Marrero, barmen u Hiltonovom Beachcomber Baru (sada Oasis Bar) u San Juanu u Portoriku usavršio 50-ih. Tada je naime okus poznatog pića oplemenio kremom od kokosa. Danas se koktel iz San Juana pije u cijelom svijetu, no najbolji okus ima u Portoriku, bilo da ga ispijate kraj mora, bilo u bazenu.

Caipirinha, Brazil

Spravljena od šećera, limete i cachaça – fermentiranog soka šećerne trske - caipirinha je uobičajeno piće u brazilskim kafićima uz more. Znaju je smiješati čak i dostavljači na plaži. Piće ima mnoštvo varijacija, a najpoznatija je caipifrutas, u koju se dodaju jedna ili dvije lokalne vrste voća kao što su caju, mango ili kivi.


Caipirinha - omiljeni brazilski koktel

Mai-tai, Polinezija

Kada je kušao ovaj koktel od ruma, narančinog likera curaçao, sirupa od lješnjaka i limete u poznatom baru Trader Vic’s (u to vrijeme Hinky Dink) u Oaklandu u Kaliforniji 1944, gost s Tahitija oduševljeno je uzviknuo 'maita'i ro'a 'ae' ili u prijevodu 'izvan ovoga svijeta'. Tako je, barem prema legendi, nastalo ime poznatog pića koje se proslavilo u Elvisovom hit filmu 'Blue Hawaii' i postalo nezaobilazan dio ponude svakog ozbiljnijeg bara.

Pivo Red Stripe, Jamajka

Pivo Red Stripe toliko se srodilo s jamajčanskim nacionalnim identitetom da je jedan kolumnist 1962, kada se taj karipski otok konačno osamostalio od Velike Britanije, napisao da bi kao godinu neovisnosti trebalo slaviti 1928, kada je to pivo prvi put napravljeno u Kingstonu. Nakon nekoliko marketinških kampanji na američkom tržištu Red Stripe postao je najpopularnije od svih piva na Karibima.

Daiquiri, Kuba

Zahvaljujući obilju ruma, limete i šećera, ovaj je trojac postao okosnica mnogih karipskih koktela, kao i britanskog mornarskog groga. Nazvan po plaži nedaleko od kubanskog Santiaga, prvi daiquiri izumila je grupa američkih inženjera nakon što su iscrpili svoje zalihe džina. Piće je danas najpopularnije među Amerikancima u svom smrznutom obliku s voćnim okusima.


Razne vrste margarita

Margarita, Meksiko

Još nije razjašnjeno je li ovaj osvježavajući koktel nastao na druženju bogatih Teksašana u Acapulcu, koji su svojim gostima željeli uljepšati vruće poslijepodne, ili je barmen u Tijuani pokušao impresionirati Ritu Hayworth, pravog imena Margarita Cansino, pićem u njenu čast. Bez obzira kada je nastalo ovo najpoznatije piće na bazi tekile, ubrzo je postalo sinonim za Meksiko i jedan od najomiljenijih koktela diljem svijeta.

Limoncello, Južna Italija

Kada priroda farmerima u južnoj Italiji podari višak limuna, oni koru potope u alkohol, dodaju šećer i dobiju limoncello. Ovaj slatki digestiv tradicionalno se pije nakon večere, no može biti podloga nizu jednostavnih koktela. Tako se naprimjer limoncello može servirati s ledom i malo sode ili tonika, po mogućnosti uz more na jedinstvenoj amalfitanskoj obali.

Rosé, francuska Azurna obala

Čaša ohlađenog roséa odavno je zaštitni znak kafića uz more na francuskoj Azurnoj obali, baš kao jušna jela od ribe i škampi. Iako se ružičasto vino često doživljava kao neozbiljniji srodnik pažljivo dozrijevanih bijelih ili crnih vina, kvalitetno rashlađeno idealno je za vruće ljetne dane, posebno ako se ispija na plaži otmjenog Saint Tropeza.

Džin i tonik, Indija

Džin je izvorno dodan toniku da bi kolonijalistički okupatori Indije zaštitili svoje želuce od infektivnih bolesti poput malarije. Kasnije su se mješavini džina i tonika počeli dodavati led i limun ili limeta, a piće je ostalo jedno od najpopularnijih na svijetu dugo nakon propasti britanskog imperija. Posebno je zadovoljstvo ispiti ga pri zalasku sunca na egzotičnim plažama Goe.