NOVI TRENDOVI

Kelj i kokosovo ulje su out, a krvavice i žitarice in

05.01.2016 u 11:08

Bionic
Reading

U svijetu zdrave prehrane i nutricionizma svake godine pomalo zaboravljene i zapostavljene ili nama nepoznate namirnice svrstavaju se u kategoriju superhrane, a u 2016. ta je lista poprilično neobična

Prošle godine kelj, avokado, acai bobiceili ulje od kokosa vjerojatno su bili među top namirnicama, među onima koje su se smatrale boljima od drugih, a za ovu godinu nutricionisti imaju i pomalo otkačene prijedloge. Dok je kelj u našim krajevima vrlo uobičajena namirnica, a i kokosovo ulje više nije velika nepoznanica, za neke od idućih preporučenih namirnica trebat će dosta mašte kako bismo ih kombinirali u svakodnevnoj prehrani. No ne treba to odmah gledati s negativne strane - što nas sprečava da se malo informiramo i isprobamo nešto drugačije i novo ili konačno bez grižnje savjesti uživamo u krvavicama?

Morske trave i alge

Nori, morska trava, zelene alge, spirulina i morske salate bogate su bjelančevinama, mineralima, kalcijem i vitaminima pa su već nekoliko godina često na listi namirnica koje treba uvrstiti u prehranu.

Nove poželjne žitarice

Umjesto sada već dobro poznate kvinoje ili amaranta, nove žitarice koje preporučuju nutricionisti su freekeh, odnosno mlada zelena pšenica, i tef, zapravo bezglutenska žitarica. Freekeh sadržava tri puta više proteina i dvostruko više vlakana od primjerice smeđe riže. Također ima nizak glikemijski indeks pa ćete biti dulje siti nego da primjerice pojedete krumpir. Možete ga koristiti umjesto smeđe riže u kuhanim jelima ili salatama. Tef je dobra zamjena za brašno pa je odličan u bezglutenskoj prehrani. U usporedbi s kvinojom, ima daleko više kalcija, bakra, vlakana, željeza, mangana, vitamina K i cinka.

Jaja

Jaja su dug niz godina bila na crnoj listi zbog sumnje da žumanjak povećava kolesterol, ali posljednja su istraživanja sve glasnije potvrđivala da nije tako pa su sada na listi najpoželjnijih namirnica. Časopis British Medical Journal piše kako umjerena konzumacija jaja nema loš utjecaj na bolesti srca i moždani udar. Umjerena konzumacija jaja čak blagotvorno djeluje na tijelo. Ona će vam naime pomoći obuzdati želju za hranom u večernjim satima, bogata su kolinom i vitaminom B, jako bitnim za razvoj bebina mozga za vrijeme trudnoće. Također, unos kolina povezan je s nižim rizikom od mentalnih poremećaja u djece, kao i smanjenim rizikom od Downova sindroma i demencije.

Prirodni zaslađivači

Umjetni zaslađivači već nekoliko godina su na crnoj listi zbog svojih sastojaka, a šećer se preporučuje zamijeniti onim prirodnima. Jedan od najboljih je stevija, a možete je kupiti u bilo kojoj trgovini zdrave prehrane, baš kao i sirup od agave, no nemojte zaboraviti ni na med.

Temeljac od kostiju

Kada napravite pun lonac temeljca od kostiju, složite manje porcije i zamrznite pa koristite u svakodnevnom kuhanju za ukusnija i bolja jela. Osigurat će vam kolagen, koji je važan za ljepotu kože i čvrstoću kostiju, a ako u temeljac dodate i povrće, dobit ćete dodatne vitamine.
Camu camu bobice

Ovo egzotično voće sadrži 50 puta više vitamina C od naranče, ali je bogato i vitaminom B, kalcijem, fosforom, željezom, antioksidantima i bioflavonoidima, zbog čega ima jako protuupalno djelovanje.

Koraba

Bogata je vlaknima, karotenoidima (vrsta antioksidanta) te vitaminima A, B, C i K. Za razliku od krumpira, može se jesti sirova pa je odlična za salate. Unutrašnjost korabe vrlo je ukusna, no da biste došli do nje, morate se prvo namučiti guljenjem debelog vanjskog sloja.

Koraba se dobro slaže s kremastim preljevima. Jedan od najjednostavnijih načina pripreme je da je ogulite, skuhate, pasirate pa začinite. Možda neće biti mekana kao pire krumpir, no zato ima svoj poseban okus. Također, lišće je jestivo pa ga nemojte baciti, već otiđite korak dalje i pripremite kao blitvu ili kelj.

Krvavice

Ljubitelji mesnih delicija ove godine doći će na svoje jer na listi izvrsne hrane našle su se i krvavice. Spadaju u superhranu jer su prepune proteina, a praktički pa nemaju ugljikohidrata. Također će organizmu osigurati magnezij, kalcij i kalij te cink i željezo.