Corral de la Morería u Madridu, jedinstveno mjesto gdje se flamenko i fine dining susreću na najvišoj razini, 20. svibnja proslavilo je svoj 69. rođendan. Događaju su prisustvovali vlasnici Juanma, Armando i Blanca del Rey, kao i priznati umjetnici poput Manuela Liñána i Lucíe La Piñone.
Corral de la Morería, koji se drži najboljim flamenco tablaom (mjesto gdje se održavaju predstave flamenka) na svijetu i koji je, ujedno, s više od 5 milijuna gledatelja u gotovo sedam desetljeća najgledanija flamenko predstava u povijesti, tijekom sljedećih 12 mjeseci održat će poseban program događanja, koji je već započeo krajem svibnja kongresom posvećenim povijesti Corrala de la Morería.
Taj je kongres bio dijelom prvog Madridskog flamenko bijenala, kojeg vodi Ángel Rojas, a održao se na tri kultna mjesta - samom Corralu de la Morería, Ateneu de Madrid i Auditoriumu Gradske vijećnice. Kongres je kurirao i koordinirao novinar Teo Sánchez, koji je istražio kako se Corral de la Morería razvio od statusa flamenko institucije do globalne kulturne ikone. Ulaz je bio besplatan, a sva događanja priredbe bila su popunjena do posljednjeg mjesta.
Na događaju su nastupili María Moreno, Jesús Méndez, Joni Jiménez, Olga Pericet, Ana Morales, Antonio Najarro i Jesús Fernández, uz sudjelovanje umjetnika, povjesničara, stručnjaka za flamenko, novinara i intelektualaca. Među najvažnijim događajima godine predviđen je i dokumentarni film koji se trenutačno snima u suradnji s Telemadridom, a koji priča priču o Corral de la Morería, nudi osobni uvid u obitelj Del Rey i otkriva tajne iza onoga što ovo mjesto čini uistinu jedinstvenim.
Osim toga, počevši od rujna, iznimno popularna serija 'Noches Brujas' (Vještičje noći) vratit će se uz veliko iščekivanje. Gala zvijezda flamenka, Corral de la Morería, sada temelj Festivala de la Hispanidad, ponovno će ispuniti madridski Plaza Mayor s 20 tisuća gledatelja 12. listopada.
Neosporno je da je Corral de la Morería postao globalna ikona, što potvrđuje i The New York Times, koji ga svrstava na prvo mjesto na svom popisu kulturnih i kulinarskih mjesta koja, uz Muzej Prado, Reinu Sofíu i Kraljevsku palaču, morate posjetiti u Madridu.
Pokretačka snaga nove ere
Braća Juanma i Armando del Rey pokretačka su snaga ove nove ere. Njihovu viziju spajanja vrhunske umjetnosti i gastronomije oživljavaju najveće zvijezde flamenka i vrhunska kuhinja chefa Davida Garcíe, zajedno s najopsežnijom vinskom kartom sherryja na svijetu. Taj duboko ukorijenjeni, vrhunski projekt očarao je publiku iz Španjolske i cijelog svijeta, koja hrli kako bi iskusila nešto što mnogi opisuju kao gotovo duhovno iskustvo.
Prepoznat kao katedrala flamenka u Španjolskoj, Corral de la Morería jedini je flamenco tablao na svijetu s restoranom koji drži Michelinovu zvjezdicu, kao i tri sunca Repsola (najpoznatiji španjolski restoranski vodič), što ga svrstava na sam vrh španjolske gastronomije. Taj uspjeh potkrijepljen je brojnim priznanjima, uključujući Najbolji restoran godine u Madridu, Najbolji flamenco tablao na svijetu, Najinovativniji restoran i mnoge druge.
Umjetnička direktorica i vlasnica Blanca del Rey drži se jednom od najvažnijih flamenko plesačica i koreografkinja u povijesti. Dobitnica je Nacionalne nagrade za flamenko, Zlatne medalje za zasluge u umjetnostima (koju dodjeljuju španjolski kralj i kraljica) i Medalje Madrida, koju joj je uručio gradonačelnik José Luis Martínez-Almeida.
Život posvećen flamenku
Blancinim riječima: 'Neizmjerno smo sretni što slavimo ovu obljetnicu. Sve što nam se događa zaista je nevjerojatno. Cijeli sam život posvetila flamenku i vidjeti dokud je Corral de la Morería stigao nešto je vrlo posebno. Kao što nam je netko nedavno rekao - Corral de la Morería dio je kulturne baštine Madrida, Španjolske i svijeta.'
Juanma del Rey, vlasnik i direktor Corral de la Morería, također je španjolski vinski ambasador, čast koja se pridružuje njegovoj Nacionalnoj gastronomskoj nagradi za najbolje upravljanje restoranom, dodijeljenoj na 43. izdanju nagrada Španjolske kraljevske gastronomske akademije.
'Naša vizija i projekt bili su stvoriti novi put koji do sada nije bio istražen - kombiniranje umjetnosti i gastronomije na najvišoj razini. To je bilo moguće samo zahvaljujući ekipi koja je oduvijek vjerovala u našu ideju i omogućila nam da ostvarimo svoj san. Suradnja s mojim bratom Armandom i majkom Blancom, koji su duša ove kuće, glavnim zvijezdama flamenka i chefom Davidom Garcíom, čiji je talent izvanredan, bila je ključna', rekao je.
Spoj vrhunskog flamenka i vrhunske kuhinje
David García, chef u Corral de la Morería nadovezao se ovim riječima:
'Fantastično je biti dio projekta koji spaja vrhunski flamenko s vrhunskom kuhinjom. To je jedinstven i neusporediv doživljaj koji se ne može usporediti ni s čim na svijetu. To je za mene čista emocija.'
Pozornica Corral de la Morería ugošćuje najveće živuće zvijezde flamenka, uključujući Jesúsa Carmonu, Patriciu Guerrero, Olgu Pericet, Manuela Liñána, Anu Morales i Eduarda Guerrera. Kroz povijest, tu su nastupile legende poput Paca de Lucíje (koji je ovdje debitirao s Entre Dos Aguas), Camaróna (koji je nastupao s 13 godina), Pastore Imperija, Antonija Gadesa, El Cigale, Maria Maye, Blance del Rey i mnogih drugih. Takav ugled mamac je i za beskrajan niz slavnih imena, koja tu dolaze na večeru kad god su u Madridu.